maandag 1 augustus 2011

- Wel heel veel plusjes op de bekende Europese aandelenmarkten, maar met omzetten die weinig voorstellen. Nieuws was en is er meer dan voldoende, de inhoud ervan was en is volkomen duidelijk, maar de bereidheid om er de voor de hand liggende conclusies uit te trekken, was en is totaal afwezig.

- Eerst het theater van de triestheid dat het wel/niet verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond is. De toppers van beide partijen zijn het over wat dingetjes eens geworden. Dat betekent echter nog niet dat deze afspraken ook daadwerkelijk kracht van wet gaan krijgen. Daarvoor zijn er nog teveel parlementsleden en senatoren die roet in het eten kunnen gooien. Met name de 'tea party'- activisten zijn niet blij met deze afspraken.

- Over die gemaakte afspraken gaan we het hier niet eens hebben. Korte samenvatting: helemaal niets zelfs maar iets dichter bij een oplossing brengen, alleen maar een paar maanden tijd winnen.

- Nog triester is de onwil om de ontstane economische realiteit onder ogen te zien. Afgelopen vrijdag werden er een serie cijfers over de ontwikkeling van de economische groei gepubliceerd en daar was eigenlijk geen enkele belangstelling voor. Alles en iedereen bleef maar neuzelen over dat schuldenplafond. Over het hebben van echt volkomen verkeerde prioriteiten gesproken. Want die Amerikaanse economie groeit nauwelijks meer. En dat ondanks alle maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn. Hoeveel bewijs wil je hebben dat de Amerikaanse consumenten en bedrijven het erg rustig aan doen en een alsmaar toenemend gebrek aan vertrouwen in de verantwoordelijke autoriteiten etaleren.

- In de eurozone is het beeld niet anders, Ook daar doen de consumenten het tamelijk rustig aan en is ook het bedrijfsleven de handdoek in de ring aan het gooien. Kijk daarvoor maar naar de laatste cijfers uit Duitsland en Frankrijk. Nog even en dan komt Spanje in het middelpunt van de belangstelling te staan. Er zijn nieuwe verkiezingen aangekondigd en dat is altijd een goede reden om eens goed te kijken hoe het er werkelijk voorstaat. En zeker in Spanje is kijken ook vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten