dinsdag 23 augustus 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming wel vriendelijk. Bijna alleen maar hogere noteringen met omzetten die overigens aan de lage kant zijn. Dat de stemming toch vriendelijk is, kan alleen maar zo zijn omdat de inhoud van echt alle berichten collectief en massaal, willens en wetens genegeerd worden. Er is nu sprake van een omvangrijke struisvogel-imitatiewedstrijd.

- Zo publiceerde de OESO gisteren de laatste groeicijfers van een groot aantal economieën. Veel verrassingen zaten daar niet meer in (het meeste was ondertussen wel bekend), maar het was een triest rijtje cijfers. Met name het tempo van de afzwakking is zorgwekkend.

- Vanmorgen kwamen daar nog wat onprettige berichten uit China en Duitsland overheen. Vooral de werkelijk vrije val in het vertrouwen van de Duitse financiële mannetjes (ZEW-Indicator) was tamelijk huiveringwekkend.

- Een ander punt van grote zorgen moeten de laatste onthullingen van persbureau Bloomberg zijn. Daar is met veel pijn en moeite uitgezocht hoeveel steun de Federal Reserve de afgelopen jaren heeft verstrekt aan welke banken. De bedragen en aantallen banken zijn niet groot, niet erg groot, maar gewoon reusachtig. Erg opmerkelijk is bovendien dat de Fed ook zeer grote bedragen heeft geleend aan series Europese banken. En dan nu een paar voor de hand liggende vragen: Hoe kunnen zoveel banken zo kwetsbaar zijn geworden?
Kan dit nog een keer gebeuren of zijn er bij die banken ondertussen dingen verbeterd? Wat heeft de ECB in die tijd gedaan? Etc. etc.

- Gegeven het feit dat dit allemaal in het grootste geheim gebeurd is, het vertrouwen in de banken nu meer onder druk staat dan een paar jaar geleden en we niet veel hebben gemerkt van verbeterde financiële posities van banken is de conclusie wel gerechtvaardigd dat de problemen de afgelopen jaren met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nog een stuk groter zijn geworden.

- En wat is de conclusie van de koersenkijkertjes? Lekker kopen natuurlijk. Je moet er maar opkomen.

1 opmerking:

 1. Ik geniet dagelijks van jouw commentaar. Gelukkig heb ik tijdig alle aandelen aan de zijlijn gezet. Toch luister ik nog elke dag en geniet van het heldere commentaar. Nu ook deze blog ontdekt (omdat bnr vergat jouw commentaar de afgelopen twee dagen te updaten op de site)

  Er zou een korte documentaire moeten komen. Of een leuk kort boekje voor bnr luisteraars.

  werktitel:
  Kees de Korte en de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid! :)

  Ik ben (meer dan 10 jaar) filmmaker en maak ook foto/tekstboeken, bij interesse laat maar weten.

  Vriendelijke groet
  Michiel Keller
  michielkeller@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen