vrijdag 19 augustus 2011

Beurscommentaar 18 augustus

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming weer helemaal omgeslagen. Bijna alleen maar lagere noteringen met omzetten die aan het oplopen zijn. Berichten zijn er ook wel, maar de strekking ervan is niet heel anders dan de afgelopen dagen het geval was. Waarschijnlijk speelt het ongrijpbare begrip 'vertrouwen' hier een belangrijke rol.

-Dat vertrouwen betreft dan natuurlijk het vertrouwen in een goede afloop van de ontstane problemen. Dat dat vertrouwen zwaar onder druk staat, is volkomen begrijpelijk. Het aantal sombere tot vervelende berichten blijft maar toenemen en het aantal prettige en leuke berichten blijft maar afnemen. En die beweging is in ongeveer de hele wereld goed zichtbaar.

-Die neerwaartse beweging die in de wereldeconomie op gang gekomen is, was volkomen voorspelbaar. Als bij het grote publiek en de bedrijven de zorgen en onzekerheid toenemen, gaat er gewoon op z'n minst iets minder besteed en geïnvesteerd worden. En veel kleine minnetjes zorgen opgeteld voor een dikke min en die zorgt dan weer voor een volgende daling van het vertrouwen. Zo kan er heel makkelijk een spiraal ontstaan van elkaar negatief beïnvloedende factoren.

-Wat er ook gebeurt als er sprake is van verlies van vertrouwen, is dat mensen om zich heen gaan kijken en op zoek gaan naar andere dingen die misschien niet kloppen of niet in orde zijn. En als er gezocht wordt, wordt er ook gevonden. Daar wordt dan over geschreven/gesproken en dat is een volgend(e) min(netje) voor het grote publiek.
Enzovoorts enzovoorts.

-Terug naar de beurzen. Een beetje roze bril/twee hersencellige probeert het bovenstaande proces natuurlijk te negeren. En zolang de genoteerde bedrijven met mooie resultaten en optimistische verwachtingen komen, lukt dat ook nog wel. Als echter gekeken wordt naar de recente rode draad in de bedrijfsberichten, dan is die vrij simpel. Bij nogal wat bedrijven staan de resultaten sowieso al sterk onder druk, maar zelfs de bedrijven die nu nog redelijk presteren, komen bijna allemaal met verwachtingen die weinig opgewekt zijn. Als de perceptie van de realiteit echter te ver van de realiteit gaat afwijken, kunnen er in de perceptie heel makkelijk rare dingen gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten