woensdag 31 augustus 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er wel in. Bijna alleen maar hogere noteringen, met omzetten die erg laag zijn. Als naar de inhoud/strekking van de beschikbaar gekomen berichten gekeken wordt, is daar overigens echt geen enkele, maar dan ook helemaal geen enkele reden voor. Handelaren/beleggers zijn nu in de fase gekomen dat zelfs 'in your face' slecht nieuws gewoon keihard ontkend wordt.

- Gisteren waren er bijvoorbeeld wat cijfers over de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen in de VS en in de eurozone. Die waren tamelijk gruwelijk, om het eens heel voorzichtig te formuleren. Nu is vertrouwen nog steeds niet hetzelfde als besteden, maar dat er geen verband zou zijn tussen die twee begrippen, is onwaarschijnlijk. Een groter verhaal betreft de ontwikkelingen op bijvoorbeeld de Amerikaanse huizenmarkten. Op dit moment kent één op de acht !!! hypotheken kortere of langere betalingsachterstanden. Niet goed voor het vertrouwen, niet goed voor de financiers, wel goed voor de bestedingen.

- Nog maar een keer Ben B. te W, de man waarop de gemiddelde roze bril ondertussen al zijn/haar hoop op gevestigd heeft. Gisteren de notulen van de laatste rentevergadering. Als die gelezen worden zonder een seconde na te denken over wat er staat, is er met extreem veel optimisme iets positiefs in te vinden. Als er wel wordt nagedacht over wat er staat, wordt het beeld een stuk minder prettig. Totaal niet verrassend, want de Fed heeft zelf natuurlijk ook goed in de gaten dat alles wat er de afgelopen drie jaar gedaan is, opvallend weinig resultaat heeft opgeleverd. Nu de roze brillen, hotemetoten en persberichtenoverschrijvers nog.

- Wel of geen double dip in de eurozone? In het eerste kwartaal van dit jaar stonden er nog leuke plusjes, in het tweede kwartaal van dit jaar zijn dat bijna allemaal nulletjes geworden en ongeveer alle berichten die de afgelopen maanden zijn verschenen, waren negatief. Wat denkt u dan? Dat het binnenkort beter gaat? Of dat de richting van de beweging doorzet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten