vrijdag 29 juli 2011

- Het is vanmorgen extreem rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen echt helemaal niets voor. Berichten zijn er voldoende en de inhoud ervan is duidelijk genoeg, maar handelaren/beleggers kijken (voorlopig nog even) ergens anders naar.

- Het verhaal waar het in de perceptie van de beleggers nog steeds om gaat is het ondertussen wel bekende schuldenplafond-verhaal. Berichten erover zijn er meer dan genoeg, maar het nemen van concrete besluiten wil nog even niet lukken. Allemaal leuk en aardig, maar het grote publiek wordt langzaam maar zeker nerveuzer door al die verhalen over alle mogelijke nare consequenties. En wat doen mensen die nerveuzer worden? Die worden voorzichtiger en die gaan (wat) minder besteden en investeren. Die neerwaartse bijstellingen van de Amerikaanse groeiverwachtingen komen niet uit de lucht vallen, maar zijn volkomen voorspelbaar.

-In de eurozone is precies hetzelfde aan het gebeuren. Alle doemverhalen van de verantwoordelijke autoriteiten over de euro, over Griekenland en over allerlei andere zaken hebben het sentiment ondermijnd en alles en iedereen nerveuzer gemaakt. Het vertrouwen van het grote publiek is onder druk komen te staan en dan gaat er gezocht worden naar andere dingen die mis kunnen gaan. En daar hoef je in de eurozone niet lang of goed naar te zoeken. Die zijn er meer dan voldoende. Op basis van die kennis gaat er dan gehandeld worden en loopt bijvoorbeeld de rente op waardoor de problemen voor een aantal landen ook weer groter worden.

- Het wordt de allerhoogste tijd dat de verantwoordelijke autoriteiten zich eens gaan realiseren dat de teksten die gebruikt worden om politieke en financiƫle doeleinden te bereiken ook gelezen/gehoord worden door het grote publiek dat daar heel anders op reageert dan de insiders. Met alle gevolgen voor de economie van dien. Wat er dan uiteindelijk kan gebeuren is precies datgene waar zo voor gewaarschuwd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten