dinsdag 9 augustus 2011

- Het is weer een buitengewoon onprettige dag op de bekende Europese aandelenmarkten. Over een zeer breed front duidelijk lagere noteringen met torenhoge omzetten. En dat nagenoeg zonder financieel-economische berichten.

- Hoe groot de koersdalingen ook zijn, er is geen sprake van paniek. Het is veel meer een kwestie van in redelijk rust portefeuilles (gedeeltelijk) afbouwen, van afscheid nemen en aan de kant gaan staan. Wat bij steeds meer handelaren/beleggers aan het verdwijnen is, is het vertrouwen in een goede afloop van de ontstane problemen. Natuurlijk gaat dat bij alle grote en kleine partijen in een andere tempo, maar die beweging is wel degelijk op gang gekomen.

- Door de enorme aandacht die nu aan de beurzen gegeven wordt, gaat het grote publiek daar uiteraard op reageren. Niet in de beleggingssfeer, maar waarschijnlijk wel in de bestedingen. Het nieuws over de financiële markten met alle scenario's die daarbij geschetst worden is simpelweg een volgende min in het sentiment wat toch al onder druk staat door problemen op de arbeidsmarkt (zzp-ers), door verhalen over komende bezuinigingen en door de situatie op de huizenmarkten. De gevreesde recessie komt zo een stuk dichterbij.

- Wat de stemming op de financiële markten verder onder druk gaat zetten, is het ontdekken van allerlei financieel volledig uit de hand gelopen situaties. In goede tijden wordt daar niet naar gezocht, want het komt toch allemaal wel goed. Als de stemming eenmaal gekeerd is, wordt alles anders. Dan gaat er gezocht en gevonden worden, met alle voorspelbare gevolgen voor het sentiment van dien. Vandaag een verhaal over Puerto Rico, één van de kleinste staten in de VS waar nog geen 4 mln mensen wonen. Die hebben met elkaar echter wel een provincieschuld weten op te bouwen van bijna $ 65 mrd !! Wat denkt u? Kan Puerto Rico aan alle verplichtingen blijven voldoen of moeten investeerders rekening gaan houden met mogelijke verliezen?

3 opmerkingen:

 1. Ja maar de zon blijft er wel schijnen, het is caribisch kees, mischien vinden ze nog wel een oud bootje met wat goud ergens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk vermakelijk gemopper weer van Kees.

  Ik zou het zo waarderen als hij eens kon aangeven welke beleggingen AFS voor zijn klanten zou adviseren?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen