maandag 29 augustus 2011

- Het is vanmorgen extreem rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen helemaal niets voor. Omdat er veel meer plusjes dan minnetjes staan, noteren de indices wat hoger. Berichten om iets mee te doen, zijn er overigens ook niet veel.

- Het blijft opmerkelijk hoe handelaren/beleggers zichzelf een rad voor ogen kunnen draaien. Er werd in aandelenland afgelopen vrijdag erg uitgekeken naar de woorden van Fed-voorzitter Ben Bernanke. Die hield zich buitengewoon op de vlakte, maar vertelde wel dat er over een paar weken nog eens uitgebreid over de economie gesproken gaat worden. En hoe wordt dat vertaald door de aandelenmannetjes? Simpel, over een paar weken gaat de Fed een volgend plan presenteren om de economie een duw in de goede richting te geven. Kopen dus.

- Het kleine detail dat alle series plannen van de afgelopen 3 jaar nauwelijks effect hebben gehad, speelt uiteraard geen enkele rol. Het is nog steeds niet verboden om te kijken hoe die Amerikaanse economie er nu voorstaat. Ook daar kwamen afgelopen vrijdag cijfers over beschikbaar, maar die zijn met een sneltreinvaart in het grote niets verdwenen. Het lijkt ons verstandiger daar niet aan mee te doen.

- U kunt ook even stilstaan bij de recente uitspraken van IMF-voorzitter, mevrouw Lagarde, tot voor kort de Franse minister van financiƫn. Die heeft geroepen dat de Europese banken zo snel mogelijk hun financiƫle posities moeten versterken. Maar is laatst in Europees verband (inclusief Frankrijk) niet vastgesteld dat die Europese banken er wel aardig voorstaan? Blijkbaar bepaalt de functie die iemand bezit, wat er van een onderwerp gevonden wordt. Niet echt een gedachte die vertrouwen geeft in de uitspraken en het optreden van de opgetelde hotemetoten. Om het eens heel voorzichtig te formuleren. En wat is ook alweer het verband tussen vertrouwensverlies en economische groei?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten