dinsdag 16 augustus 2011

- De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen een stuk slechter dan de afgelopen dagen het geval was. Over een breed front noteren de koersen lager met omzetten die niet bijzonder zijn. Een aantal behoorlijk tegenvallende berichten zijn de reden.

- De belangrijkste tegenvaller betrof het laatste groeicijfer van de Duitse economie. Die groei is nog net niet helemaal tot stilstand gekomen, maar het scheelt bijna niets meer. En dat terwijl nog maar een paar maanden geleden die economie heel lekker draaide. Dus ook in de eurozone, net als in de VS en in Japan, is de groei hard aan het afzwakken. Bij elkaar belooft dat echt helemaal niets goeds voor de wereldeconomie. En niet lekker bijdehand doen over China svp. China moet het immers vooral hebben van de exporten naar de landen waar het nu een stuk minder gaat. Die Chinese groeicijfers gaan binnenkort ook omlaag.

- Hopelijk kunnen de beleggers zelf bedenken dat het bovenstaande ook helemaal niets goeds belooft voor de resultaten van het (genoteerde) bedrijfsleven. Niet alle bedrijven gaan hier last van krijgen, maar veel wel en ook veel.

- De reden voor die scherpe afzwakking is natuurlijk heel simpel. Het vertrouwen in een goede afloop van de ontstane problemen bij het publiek en de bedrijven wordt iedere dag verder ondermijnd door de overvloed aan berichten, verhalen, cijfers, plannen, initiatieven etc. etc. waarvan de inhoud bijna allemaal negatief en vervelend is. Alles en iedereen is voorzichtiger en terughoudender aan het worden en dat proces is nu een spoor van vernieling door de wereldeconomie aan het trekken.

- Straks gaat dat vertrouwen een volgende klap krijgen. Na de bijeenkomst van kanselier Merkel met president Sarkozy gaat er ongetwijfeld een ronkend positief persbericht de wereld ingestuurd worden, maar de geloofwaardigheid daarvan gaat maximaal minimaal zijn. De hotemetoten denken namelijk nog steeds dat als ze een bestaand probleem een andere verpakking geven, dat het dan opgelost kan worden. En in die gedachte trappen de financiƫle markten en het grote publiek niet meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten