maandag 15 augustus 2011

- Het is vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten een heel stuk rustiger dan vorige week. Handelaren/beleggers hebben blijkbaar massaal valium/librium geslikt, want er is natuurlijk helemaal niets veranderd in vergelijking met vorige week. Nieuws is er niet zo veel, maar de richting ervan is echt niet veranderd.

- In Europa gaat het natuurlijk om de euro-crisis. De afgelopen dagen stond vooral Italië
in het middelpunt van de belangstelling en mede na sterk aandringen van de ECB is de regering-Berlusconi met een omvangrijk bezuinigingsplan gekomen. Dat is echter pas de eerste stap. Dat plan moet ook nog aangenomen worden door het Italiaanse parlement en de financiële markten moeten het bovendien een geloofwaardig plan vinden. Dat het nu even wat rustiger is op die Europese rentemarkten betekent niets. Ieder moment kan een ander land onderwerp van zorg worden en de onrust weer sterk toenemen.

- Ondertussen wordt alsmaar duidelijker dat de tsunami-schade in Japan groot is, om het eens voorzichtig te formuleren. Vanmorgen het bericht dat de Japanse economie in het 2e kwartaal van dit jaar duidelijk gekrompen is. Niet verrassend, wel vervelend en weinig goeds belovend.

- In de VS kwam vrijdagmiddag een cijfertje beschikbaar wat door de roze brillen weer hysterisch gepimpt werd. De detailhandelsverkopen vielen wel mee. Niets mis mee, maar tegelijkertijd daalde het consumentenvertrouwen tot een niveau wat meer dan 30 jaar geleden voor het laatst gezien is. Hoe dat met elkaar gerijmd kan worden, is niet helemaal duidelijk. Eén ding is wel zeker: de Amerikanen zonder financiële zorgen blijven lekker besteden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten