woensdag 17 augustus 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten gebeurt vanmorgen maar weinig. Alles en iedereen zit naar elkaar te kijken en te wachten op volgende ontwikkelingen. Omzetten en koersbewegingen stellen dus maar weinig voor. Nieuws en berichten zijn er voldoende, maar de bereidheid om er iets mee te doen, is ongeveer afwezig.

- Het verhaal van de dag betreft natuurlijk de uitkomsten van het topoverleg gisteren tussen kanselier Merkel en president Sarkozy. En die vielen niet mee. De uitspraken etc. hadden vooral betrekking op de verdere toekomst van de eurozone, voor de problemen van nu was er maar erg weinig aandacht. Wel werd duidelijk dat de laatste 'lovebaby' van een aantal betrokkenen (de introductie van euro-obligaties als oplossing voor de problemen) er nog even niet gaat komen.

- Die euro-obligaties lossen namelijk helemaal niets op. De oorzaak van alle problemen is het uit de hand lopen van de schuldenposities van een aantal landen. Het besef daarvan zorgt voor die hoge rentevoeten (en dan dus weer meer problemen). Nu bijvoorbeeld de Griekse leningen onderbrengen in een groter geheel zorgt misschien wel voor een lagere rente voor Griekenland, maar niet voor een oplossing van de oorzaak van de ontstane problemen. En nog veel belangrijker: hoe gaat dan bijvoorbeeld voorkomen worden dat de Griekse regering gewoon te veel geld blijft uitgeven waardoor de problemen daar alleen maar groter worden?

- Eén van de grote pijnpunten in de eurozone is namelijk niet dat er geen duidelijke afspraken zijn (denk maar aan het verdrag van Maastricht), maar vooral dat als landen zich niet aan die afspraken willen houden, ze er ook niet toe gedwongen kunnen worden. Pas als dat pijnpunt opgelost is, heeft het zin om met die euro-obligaties te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten