donderdag 4 augustus 2011

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen een stuk beter dan gisteren. Veel aandelen noteren wat hoger en sommigen zelfs duidelijk hoger dan de slotstanden van gisteren met omzetten die in een aantal gevallen zelfs hoog zijn. Handelaren/beleggers zijn bereid extreem positief te reageren op welke meevaller dan ook.

-In het grote beeld is er geen enkel teken van verbetering zichtbaar. Sterker, bijna alle cijfers wijzen maar een kant op: de groei gaat verder omlaag. En behalve de cijfers blijven ook de verantwoordelijke autoriteiten hun best doen om het al kwetsbare vertrouwen verder te ondermijnen. Eerst de cijfers. Gisteren onverwacht een klein meevallertje uit de Amerikaanse arbeidsmarkt (de ADP-cijfers). Onverwacht inderdaad, want alle andere berichten die nieuws over die arbeidsmarkt in zich hadden, vielen tegen.

-Dan de autoriteiten. Behalve het weer op gang komende rituele gezeur over een volgend rondje steunmaatregelen door de FED in de VS (QE-3) hebben ook de Zwitserse en Japanse autoriteiten het licht gezien. In beide landen denkt men dat de koers van de munt te hoog is opgelopen dus gaat geprobeerd worden die koersen te drukken. Dat het in het verleden eigenlijk nooit gelukt is om de waarde van een munt op een gewenst niveau te krijgen, doet niet echt ter zake. Dat er ook tegenstanders zijn van zo'n mogelijke waardedaling wordt uiteraard volkomen genegeerd en dat acties van afzonderlijke landen waarschijnlijk alleen maar vergelijkbare acties van andere landen oproepen, maakt uiteraard ook niets uit.

-Wat is het toch dat al die autoriteiten maar blijven proberen het tij te keren met maatregelen waarvan iedere keer bewezen is dat ze wel allerlei onprettige consequenties hebben, maar nauwelijks positieve? Waarom probeert men niet te leren van eerdere 'mislukkingen'?

-De meevallers dan. In Nederland ging het dan om de 2e kwartaalresultaten van ING en Unilever. Beter dan verwacht, of zoiets. Echt ernaar gekeken is er niet, want in dat persbericht over die 2e kwartaalresultaten van Unilever staan geen resultaten over dat 2e kwartaal. Unilever gaf wel wat omzetcijfers over het 2e kwartaal, maar alleen de resultaten over het 1e halfjaar. En dan nu de 2 voorspelbare lezersvragen; a) waarom doet Unilever dit en b) waarom stijgt de koers zo fors?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten