maandag 22 augustus 2011

-Het is vanmorgen, in ieder geval even, wat rustiger op de bekende Europese aandelenmarkten. Bij afwezigheid van slechte/tegenvallende berichten krijgen handelaren/beleggers blijkbaar iets meer lef, want er staan bijna alleen maar wat hogere noteringen op de borden met omzetten die overigens weinig voorstellen.

- In het grote verhaal van 2011 is natuurlijk helemaal niets veranderd. En dat grote verhaal betreft het alsmaar verder verdwijnen van het vertrouwen van het grote publiek in een goede afloop van de ontstane problemen. Dat proces zorgt uiteindelijk voor alle tegenvallende/vervelende financieel-economische berichten die op hun beurt de verantwoordelijke autoriteiten weer de gelegenheid geven dat vertrouwen verder te ondermijnen door zinloze en verkeerde maatregelen te nemen.

- Later deze week gaan we daar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een sterk voorbeeld van krijgen. Dan wordt er namelijk in de VS een conferentie van hotemetoten gehouden en gaat Fed-voorzitter Ben B. met een beetje pech een volgend plan presenteren waarmee het allemaal goed moet komen. Dat de afgelopen tig plannen totaal niet gewerkt hebben doet in de wereld van de hotemetoten, de pennenlikkers, de brillenmannetjes en de koersenkijkertjes totaal niet ter zake. Maar voor het grote publiek ligt dat totaal anders. Dat is lang tot de conclusie gekomen (vandaar dat vertrouwensverlies) dat meer van hetzelfde of nog iets gekkers niet gaat werken. Als het nemen van rare maatregelen de oplossing zou zijn geweest voor de problemen, dan zouden er nu allang geen problemen meer zijn. Daarvoor is er al meer dan genoeg gebeurd.

- Wij zijn er bij AFS vrij stellig van overtuigd dat met name het bewust totaal onaantrekkelijk maken van geld apart zetten en sparen het sentiment/vertrouwen zwaar onder druk zet. Het grote publiek mag dan misschien niet veel verstand van economie hebben, maar die extreem lage rente geeft echt maar één signaal: er zijn dingen serieus mis. En daar komen dan de verhalen over bezuinigingen, de arbeidsmarkt en de huizenprijzen nog bij. Het is toch volkomen, maar dan ook volkomen begrijpelijk dat het vertrouwen ieder dag verder verdwijnt. En de recessie dichterbij komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten