donderdag 11 augustus 2011

-Na de plotselinge opwinding van gistermiddag is het vanmorgen een stuk rustiger op de bekende Europese aandelenmarkten. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar af met omzetten die, met uitzondering van die voor de financials, niet zoveel voorstellen. Berichten/geruchten zijn er overigens ook maar weinig.

-Het grote beeld in de beleggingswereld is er een van toenemende onzekerheid. Er komen steeds minder prettige berichten beschikbaar en steeds meer vervelende. Het wordt alsmaar moeilijker een belegging te vinden waar met een gerust hart in geïnvesteerd kan worden. Dat er in obligatieland zoveel belangstelling voor Amerikaanse staatsleningen is, is absoluut geen toeval. Net zo min als het toeval is dat de koersen in de VS en de eurozone dalen. Langzaam maar zeker raken meer beleggers ervan overtuigd dat het economisch de verkeerde kant op gaat. Rustig wat verkopen en posities afbouwen is dan gewoon verstandig.

-Een klein voorbeeld van een van de problemen die maar niet kleiner willen worden: het tekort op de Amerikaanse begroting. Daar wordt nog steeds 60% meer uitgegeven dan er binnenkomt met o.a. als resultaat dat de groei maar niet aantrekt. Dan kan het toch niet als een verrassing komen dat groepen Amerikanen zich daar zorgen over maken en gaan proberen er iets aan te doen. Die grote meningsverschillen in de Amerikaanse politiek zijn daar de weerslag van.

-Het (beursgenoteerde) bedrijfsleven merkt ook dat het economische tij aan het keren is. In vergelijking met een paar maanden geleden zijn er veel meer bedrijven die winstdalingen en verliezen moeten melden. Natuurlijk blijven er altijd bedrijven waar het goed mee blijft gaan, maar het aantal daarvan neemt duidelijk af. En gaat blijven dalen omdat de economische omstandigheden in een strak tempo aan het verslechteren zijn. Kijk daarvoor alleen maar even naar de neerwaartse bijstellingen van de Amerikaanse groei van een paar dagen geleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten