woensdag 10 augustus 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten lijkt de stemming er wel in te zitten. Bijna alleen maar hogere noteringen, met omzetten die er zijn mogen. Nieuws is er voldoende, de inhoud ervan volkomen duidelijk en de conclusies die eruit getrokken worden, zijn volkomen fout.

- Zo was er gisteren het persbericht van het FOMC van de Federal Reserve in de VS wat na een halfuurtje als buitengewoon positief beoordeeld werd. De realiteit is helaas precies andersom, veel slechter en pessimistischer kan een toelichting niet zijn. 1) De Fed laat weten dat het in de VS economisch minder goed gaat. Dat is natuurlijk Fed-speak voor op z'n minst een sterke verslechtering van ongeveer alles. 2) De korte rente gaat een jaartje of 2 erg laag gehouden worden. Dat betekent in ieder geval dat alle spaarders in de VS nu al weten dat er de komende 2 jaar niets verdiend kan worden en ook dat de dekkingsgraden van alle pensioenfondsen een enorme klap gaan krijgen. Hoe denkt u dat het Amerikaanse grote publiek hier op gaat reageren? Gaan die dan maar lekker besteden? Bij AFS denken we dat vooral de twijfel en onzekerheid gaan toenemen. 3) Die korte rente is al een paar jaar heel erg laag. En wat heeft dat tot nu toe opgeleverd? Veel meer problemen zonder economisch herstel. Waarom blijven we dat dan doen? 4) Wat gaan Amerika's handelspartners van dit plan denken? Denk even aan de koers van de dollar als de korte rente zo laag blijft. 5) Is het een goed idee in deze tijden dat de Fed haar beleidsvrijheid voor twee jaar opgeeft? Om eens wat opmerkingen te maken.

- Waarom moeten wij toch steeds meer aan Japan denken als we lezen/horen wat de Fed doet en wil? En voor de roze brillen die alleen in het hier en nu leven: lieve jongens en meisjes, kijk dus eerst even naar de koersontwikkelingen van de Nikkei-index sinds 1989 voordat je wat gaat kakelen over de Fed.

- Nog even terug naar het door ons verwachte proces van toename van twijfel en onzekerheid. Dat is natuurlijk al in volle gang. Kijk voor bevestigingen daarvan in de VS alleen maar even naar de ontwikkeling van het vertrouwen in het midden- en kleinbedrijf en naar de laatste cijfers over het consumentenvertrouwen. Die recessie is gisteren een heel stuk dichterbij gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten