vrijdag 12 augustus 2011

- Het is vanmorgen voorlopig tamelijk rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Meer plusjes dan minnetjes met omzetten die, met uitzondering van die voor de financials, niet veel voorstellen. Berichten en geruchten waar op gereageerd kan worden, zijn er vanmorgen ook minder dan de afgelopen dagen.

- Helemaal nieuwsloos zijn de markten natuurlijk niet. En de wanhopige zoektocht van de roze brillen en twee hersencelligen naar iets positiefs blijft natuurlijk altijd doorgaan. Zo werd gistermiddag bekend dat het aantal uitkeringsaanvragen in de VS iets lager was dan een week eerder. Ja, ja, goed nieuws, er komen betere tijden aan. Enfin, u kent die totale bullshit ondertussen wel.

- Er kan bijvoorbeeld ook eens gekeken worden naar het aantal mensen dat nu per week in de VS geen enkele uitkering meer ontvangt. Dat zijn de '99-ers' en dat zijn behoorlijke aantallen. En dan is er het bericht van de dag. Na meer dan $ 20 mrd aan verliezen in een jaar of drie tijd zijn de Amerikaanse posterijen van plan 120.000!! mensen (nee, geen typefout) te gaan ontslaan en ook wat te gaan doen aan de bedragen die oud-werknemers nog krijgen in de vorm van pensioenen en bijdrages aan de ziektekostenpremies. Wat denkt u dat dit soort berichten voor een effect gaat hebben op het vertrouwen van het grote publiek?

- Nog zo'n verhaal: de groeicijfers in verschillende landen. Vanmorgen het nieuws dat de groeiverwachtingen in Japan drastisch naar beneden zijn bijgesteld en dat de Franse economie niet meer groeit. En nog even voor de mensen zonder geheugen: vorige week waren er de serieuze neerwaarste groeibijstellingen in de VS en het bericht dat de Britse economie nauwelijks meer groeit.

- En in de categorie 'hele mooie eigen goals' het nieuws dat op een paar Europese beurzen een paar weken lang niet short mag gegaan worden in de aandelen van de financials. Dat die maatregel nog nooit ergens een blijvend effect heeft gehad, is een detail. Dat daardoor de twijfel over die financials waarschijnlijk verder toeneemt, doet blijkbaar ook niet ter zake en dat in het grote spel der dingen de overheid zich opnieuw profileert als een volkomen onbetrouwbare speler (we veranderen de regels als het ons zo uitkomt), lijkt ook geen overweging te zijn geweest. Maar binnenkort komt het allemaal goed. Ongelofelijk, wat een jokers.

1 opmerking: