maandag 8 augustus 2011

-Bijna alleen maar lagere noteringen op de bekende Europese aandelenmarkten vanmorgen, met omzetten die beginnen op te lopen. U kent het verhaal ondertussen wel. Vrijdagavond heeft Standard and Poor's de kredietwaardigheid van Amerikaanse Treasuries iets naar beneden bijgesteld.

-Vraagje: hoe verrassend was die bijstelling? Antwoord: die bijstelling was volkomen voorspelbaar. En even voor de zelfbenoemde 'smart asses': nee, jongens en meisjes, dat het op 5 augustus zou gebeuren, was moeilijk te voorspellen, maar dat het binnen afzienbare tijd zou gaan gebeuren, was meer dan zeker. Daarvoor hoeft er alleen maar gekeken worden naar de recente ontwikkelingen in de Amerikaanse economie in combinatie met wat er de afgelopen jaren allemaal gedaan is om dat tij te keren en de volkomen verziekte verhoudingen in de Amerikaanse politiek die iedere verstandige en geloofwaardige aanpak van de ontstane en toekomtige problemen in de weg staat.

-Die bijstelling is dus niets meer en niets minder dan een bevestiging van wat handelaren/beleggers al lang konden weten. Vandaar de lauwe reacties op de financiƫle markten. Wat er wel gaat gebeuren is dat de economische problemen nu verder gaan toenemen. Mede door de aandacht die de media aan dit hele verhaal besteden, gaan natuurlijk de onzekerheid en twijfel bij het grote publiek over de economische ontwikkelingen verder toenemen. Met ook weer tamelijk voorspelbare gevolgen.

-Een ander verhaal is veel erger. Het gaat dan om de woorden van ECB-topman Trichet die belooft dat de ECB Italiaanse en Spaanse staatsleningen gaat kopen om die markten te ondersteunen. Wat is daar zo erg aan? Simpel, in de VS is dat al een paar keer geprobeerd (QE-1 en QE-2) en u weet ondertussen wat daar de resultaten van zijn geweest. Trichet c.s. willen dus blijkbaar niet leren van de akties van anderen. Los daarvan is een (te) hoge lange rente niet alleen een reden voor toekomstige problemen, maar eerst en vooral een gevolg van eerder ontstane problemen. Trichet c.s. zijn oorzaak en gevolg door elkaar aan het halen. Wat er natuurlijk moet gebeuren om die Spaanse en Italiaanse markten te ondersteunen, is dat de Spaanse en Italiaanse regeringen geloofwaardige herstructureringsplannen door de respectievelijke parlementen weten te loodsen. En om die dan duidelijk te communiceren. Het gaat op de financiƫle markten om herstelperspectieven, niet om tijd winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten