vrijdag 5 augustus 2011

-Na de opwinding van gisteren is het even wat rustiger op de bekende Europese aandelenmarkten. Maar daar is ook echt alles mee gezegd. Opnieuw bijna alleen maar lagere noteringen met omzetten die aan het oplopen zijn. Het vertrouwen van handelaren/beleggers in een goede afloop van de ontstane problemen komt alsmaar verder onder druk te staan.

-Niet alleen in aandelenland neemt de nervositeit toe, in obligatieland gebeurt precies hetzelfde. Alles en iedereen vlucht daar in de veiligste leningen zoals Amerikaanse Treasuries. De Amerikaanse 30-jaars rente daalde in een paar uur tijd met 25bp, een zeer bijzondere ontwikkeling.

-Als de nervositeit sterk toeneemt, doen de feiten er (tijdelijk) minder toe. De inhoud van de berichten wordt dan voor kennisgeving aangenomen en voor de rest gebeurt er weinig mee, tenzij er iets heel onverwachts in staat.

-Kunnen de financiƫle markten dan niet tegen slecht nieuws? Natuurlijk wel. Maar waar het om gaat is dat er behalve dat slechte nieuws ook een perspectief moet kunnen worden bedacht hoe het dan beter kan gaan. Wat er nu allemaal gebeurt, is dat het slechte nieuws zich op allerlei plaatsen opstapelt en dat er geen enkel perspectief op een fundamentele oplossing wordt geboden. De enige 'oplossing' die de verantwoordelijke autoriteiten de afgelopen jaren hebben weten te bedenken is: gooi er veel geld tegenaan en hoop dan dat het binnenkort beter gaat.

-En precies daar gaan steeds meer mensen aan twijfelen en precies daarom worden veel mensen nerveuzer. Met alle koersconsequenties van dien.

-Een andere goede reden om nerveus van te worden, is de inhoud van opmerkelijke berichten. Vanmorgen bijvoorbeeld het nieuws dat institutionele beleggers die in de VS grote bedragen bij Mellon Bank willen parkeren daar een lage rente voor moeten betalen. Ja, u leest het goed: betalen. Daar is ongetwijfeld een goede reden voor, maar geld betalen om geld op een rekening te mogen zetten, is een kristalhelder teken dat er ergens/op meerdere plaatsen iets goed mis is. En het begrip 'perspectief' is ook hier nergens te vinden.

1 opmerking:

  1. Kees, de opmerking over de te betalen rente op een tegoed is zo gek nog niet en in mijn belevingswereld de enige uitweg nog naar een enigszins leefbare economisch gezonde maatschappij. Daarbovenop zou nog moeten komen dat instellingen en of personen die geld lenen daarvoor een vergoeding ontvangen ipv rente te betalen. Op deze manier kan de deflatie tegengehouden worden die anders onafwendbaar is. Het is het evenwicht van vraag en aanbod waardoor de prijs bepaald wordt.

    BeantwoordenVerwijderen