vrijdag 19 augustus 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen weer somber. Bijna alleen maar lagere noteringen met omzetten die heel behoorlijk zijn. Nieuws is er meer dan voldoende en de inhoud ervan is niet veel beter of slechter dan de afgelopen dagen het geval was, maar omdat het vertrouwen in een goede afloop van de ontstane problemen onder druk staat, wordt er heftiger gereageerd.

- In de eurozone kan er altijd op politici gerekend worden voor een volgende stommiteit. Deze keer betreft het het bericht dat een Finse minister een speciale deal met Giekenland heeft afgesloten. Misschien is die deal op korte termijn goed voor de Finnen, maar de al erg broze Europese samenwerking komt hierdoor natuurlijk zwaar onder druk te staan. En dat is behoorlijk slecht nieuws gegeven de problemen in de eurozone die alsmaar groter worden en nog opgelost moeten worden. Met deze actie is de Euro-crisis in één klap nog serieuzer geworden.

- In de VS kwam gisteren een serie macro-economische cijfers beschikbaar die nogmaals illustreerden dat het met de Amerikaanse economische groei in een strak tempo de verkeerde kant op gaat. Niets nieuws onder de zon. Dat daar op Wall Street zo heftig op gereageerd werd, heeft dus alles te maken met het verdwijnen van dat vertrouwen.

- En er is nog een markt waar dat gebrek aan vertrouwen kristalhelder te zien is: de Amerikaanse markt voor staatsleningen. Daar blijft de rente maar dalen omdat beleggers maar Treasuries blijven kopen. Het is een oud gegeven dat hoe onzekerder de tijden, hoe meer belangstelling er komt voor die Treasuries. Het gaat dan absoluut niet om het rendement, maar om het idee dat je geld dan in ieder geval veilig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten