donderdag 1 september 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen anders dan gisteren. Voorlopig bijna alleen maar minnetjes met omzetten die niet bijzonder zijn. Nieuws is er meer dan voldoende en de inhoud ervan is, net als de dagen hiervoor, geruststellend tegenvallend.

- Wat denkt u van het nieuws dat de groei van de Duitse economie gedurende het tweede kwartaal van dit jaar hard is terug gevallen. En dat terwijl er in Duitsland net besloten moet worden of Duitsland met afstand de grootste financier van het Europese steunfonds gaat worden. Geen inkoppertje en een volgende grote bron van onzekerheid wat betreft de 'redding' van, van alles en nog wat.

- Niet goed te vinden in de vaderlandse media, maar wel tamelijk belangrijk in het grote spel der dingen zijn de laatste berichten uit de grote en belangrijke emerging markets. Daar maken de beleidsmakers zich tamelijk veel zorgen over de consequenties die de problemen in de rijke landen voor hun economie├źn kunnen gaan krijgen. Het idee dat die emerging markets de wereldeconomie kunnen redden, moet zo snel mogelijk de prullenbak in. Wat daar dan weer de mogelijke gevolgen van kunnen zijn voor de resultaten van veel grote bedrijven mag u zelf proberen te bedenken.

- In de VS gaan er de komende dagen volgende plannen gepresenteerd worden om die economie uit het slop te trekken. Dat gaan allemaal variaties op thema's worden die de afgelopen drie jaar ook niet gewerkt hebben, dus er is geen enkele reden daar nu wel wat positiefs van te verwachten. Zeker nu het vertrouwen van het grote publiek en de bedrijven alsmaar verder onder druk komt te staan.

- Grote vraag is wanneer de verantwoordelijke autoriteiten in de verschillende landen gaan accepteren dat meer van hetzelfde doen niet gaat werken en de problemen alleen maar verder vergroot. En een andere vraag is wanneer de aandelenmannetjes/vrouwtjes gaan bedenken dat het in dergelijke scenario's met de resultaten van het genoteerde bedrijfsleven onvermijdelijk niet goed kan gaan. Om het eens heel voorzichtig te formuleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten