dinsdag 1 november 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen uitgesproken slecht. Alleen maar lagere koersen en in veel gevallen dik lagere koersen, met ook nog behoorlijke omzetten. De reden is volkomen duidelijk. Gisteren gooide de Griekse president Papandreou een bom onder de Europese samenwerking.

- Papandreou wil de Griekse bevolking in een referendum namelijk vragen om het vorige week gesloten akkoord met betrekking tot de herstructurering van de schulden goed te keuren. Dat kan natuurlijk, maar het betekent wel dat gisteravond de onzekerheid en twijfel aangaande de Europese schuldencrisis in één klap explosief gestegen zijn. Het vertrouwen in een goede afloop ervan is onmiddellijk zwaar onder druk komen te staan, want er zijn een aantal zeer onprettige uitkomsten mogelijk. Die vertrouwensbreuk gaat grote en extreem onprettige consequenties krijgen voor de opstelling van alle kleine en grote spelers. Veel minder vertrouwen betekent andere prijzen, betekent grotere verliezen, betekent veel moeilijker onderhandelen etc. etc. Dat voorstel van George Pap is echt serieus slecht nieuws.

- In de VS heeft een daar bekende broker zichzelf opgeblazen door verkeerd uitgepakte investeringen in Europese staatsleningen. Niets bijzonders, komt vaker voor. Het verhaal kan echter nog een heel vervelend staartje krijgen, want er gaan sterke geruchten dat het bedrijf geld van cliënten naar de eigen rekeningen heeft geboekt. En dat is heel simpel doodzonde nummer 1 voor iedere broker. Als dat waar blijkt te zijn, kan het wel eens behoorlijke gevolgen gaan krijgen voor andere brokers, want als het bij bedrijf A kan, gaan beleggers toch twijfelen aan bedrijven B en C. En twijfel zorgt voor andere opstellingen.

- Ondertussen blijft de OESO nadenken over de economische groeiverwachtingen in de wereld waar het volgens de OESO niet goed mee gaat. In vergelijking met nog maar een paar maanden geleden heeft de OESO de verwachtingen met betrekking tot de groei in de VS en de eurozone echt dik naar beneden bijgesteld. En u weet ondertussen ook wel dat de OESO altijd probeert zo positief mogelijk te zijn.

2 opmerkingen:

  1. De oorzaak en het gevolg lijken me inderdaad plausibel. Echter het commentaar dat George Papandreou 'een bom onder de Europese samenwerking' legt is wat kort door de bocht.

    Dat Merkel en Sarkozy "verrast lijken te zijn door het voornemen van Papandreou" is een teken dat zij zelf de afspraken niet duidelijk genoeg geformuleerd hebben. Verantwoordelijkheid neem je en krijg je niet. "La résponse est la malheur de la question."

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Funs, de overeenkomst is sowieso verwarrend en schiet veel te kort dus het kan best zijn dat Papandreou het ook niet snapt. 's Mans bokkesprongen lijken echter ingegeven zichzelf uit te wind te houden en de boel aan het morrende volk over te laten. Dat volk zal nu inzien dat hun eigen uitvinding, de democratie, niet meer werkt. Voorstel: ze stappen uit de EU, betalen niets terug aan alle schuldeisers en blijven gewoon de euro' gebruiken die circuleren. Dan maken ze het land aantrrekkelijk voor investeerders door de vennootschapsbelasting naar 15% te brengen plus een vlaktax van 15% voor iedereen. En natuurlijk het mes in alle arbeidsmarkt frustrerende zaken als kostbaar en moeilijk ontslagrecht, 13e, 14e en soms zelfs 16e maand loon en beschermde beroepsgroepen.
    Ik blijf dromen...

    BeantwoordenVerwijderen