maandag 7 november 2011

- Het is geen prettige morgen op de bekende Europese aandelenmarkten. Bijna alleen maar lagere noteringen met omzetten die niet bijzonder zijn. Het zijn de berichten met betrekking tot de Europese schuldencrisis die de stemming onder druk blijven zetten.

- In Griekenland zijn volgende stapjes gezet, maar opgelost is er natuurlijk helemaal niets en nu zijn de politieke ontwikkelingen in Italiƫ in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. De rode draad in de euro-schuldencrisis is simpel: iedere keer wordt er een pleister ergens overheen geplakt terwijl er helemaal niets gebeurd aan het fundamentele oplossen van de ontstane problemen. En dan zijn er nog mensen die het vreemd vinden dat het vertrouwen alsmaar verder onder druk komt te staan.

- Zonder oplossingen blijven al die problemen dus iedere keer weer de kop op steken. Nu worden er leningen van banken bijgehaald. Voorspelbaar, want in bankenland is sinds 2008, toen de problemen losbarstten, ook helemaal niets opgelost. Ook daar was pleisters plakken de gekozen oplossing.

- Ondertussen is de G-20 bijeenkomst ook volledig mislukt. De tegenstellingen waren simpelweg te groot. Tamelijk lachwekkend en vertrouwen ondermijnend is wel dat verantwoordelijke autoriteiten nu met de pet in de hand naar een paar landen reizen om te kijken of die wat willen bijdragen aan de 'redding' van de eurozone. 10 van de rijkste landen ter wereld die aan een toch nog derde wereld-land geld gaan vragen, Niet echt een teken van kracht, om het eens heel voorzichtig te formuleren.

- In de VS werden afgelopen vrijdag de laatste cijfers over de arbeidsmarkt gepubliceerd. Rode draad: niet best, maar wel een paar minuscule lichtpuntjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten