woensdag 23 november 2011

- Het is voorlopig erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor en de indices bewegen ruwweg rondom de slotstanden van gisteren. Berichten zijn er opnieuw meer dan genoeg, maar handelaren/beleggers weigeren er weer de voor de hand liggende conclusies uit te trekken.

- In de Europese schuldencrisis gaan alle landen aan de beurt komen, al moet er eerst een zekere aanleiding zijn. Vandaag is het zover voor België en Oostenrijk. De aanleiding om beter naar de Belgische situatie te kijken is het weer mislukken van een poging om een regering te formeren en Oostenrijk is in beeld gekomen vanwege het besef dat in Oost-Europa grote problemen zijn ontstaan en Oostenrijkse banken erg veel geld hebben uitstaan in Oost-Europa. Nu zijn België en Oostenrijk financieel geen heel belangrijke landen, maar het vertrouwen van het grote publiek komt met dit soort berichten alsmaar verder onder druk te staan. De bekende spiraal omlaag versnelt verder.

- In de VS werd gisteren het groeicijfer van de economie over het derde kwartaal wat naar beneden bijgesteld. Niet goed, maar een detail uit die cijfers was pas echt slecht. Het betreft dan het besteedbare inkomen per hoofd van de bevolking. Dat daalt, en duidelijk. U kunt zelf wel bedenken wat het voor de toekomstige groei gaat betekenen als alle Amerikanen minder te besteden hebben. Die sombere stemming onder de Amerikaanse consumenten wordt steeds begrijpelijker.

- En als het in de VS en de eurozone minder goed gaat, is het tamelijk onvermijdelijk dat er elders in de wereldeconomie ook minnen genoteerd kunnen gaan worden. Als 'wij' minder kopen, kunnen anderen minder verkopen. De bevestigingen daarvan kunnen even op zich laten wachten, maar lang gaat dat niet duren. Vanmorgen de laatste cijfers over de Chinese industriële productie en die zagen er duidelijk minder goed uit dan even geleden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten