woensdag 9 november 2011

- De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen een heel stuk somberder dan gisteren. Bijna alleen maar duidelijk lagere noteringen met omzetten die best behoorlijk zijn. Belangrijkste reden zijn de laatste ontwikkelingen in Italië waar premier Berlusconi heeft beloofd op te stappen als het parlement een fors bezuinigingsprogramma goedkeurt. En daar kwam het bericht overheen dat er over een paar maanden verkiezingen georganiseerd worden. Kortom, de twijfel en onzekerheid zijn in een paar uur tijd sterk toegenomen.

- En dat is tegelijkertijd de rode draad in de hele Europese schuldencrisis. Onwaarschijnlijk veel ontwikkelingen en nauwelijks vooruitgang. Sterker, het aantal problemen neemt niet alleen toe, maar wordt ook nog groter. Al die koersdalingen en hogere rentes zijn goed te begrijpen.

- Voor de rest zijn er bijna alleen maar tegenvaller(tje)s te melden. In Nederland heeft DNB bijvoorbeeld wat uitspraken gedaan over de groei van de economie. Korte samenvatting:: die stelt helemaal niets meer voor. Het woord 'recessie' wordt nog net niet genoemd. En IMF-baas Lagarde heeft gewaarschuwd dat als er niet op korte termijn verstandige maatregelen worden genomen om de ontstane problemen aan te pakken, de wereldeconomie wel eens geconfronteerd kan gaan worden met een verloren decennium. Niet echt een hoopgevende tekst.

- In de categorie 'virtuele worsten waarin dumbo's kunnen happen' weer een serie cijfers uit China. Na een paar maanden met vooral veel tegenvallende berichten op allerlei terreinen blijkt het om mysterieuze redenen plotseling weer helemaal goed te gaan. In goed Nederlands: de bullshit-meter staat zwaar in het rood.

- In de VS was er nieuws uit het midden- en kleinbedrijf. Daar zijn de ondernemers nu net iets minder somber over de nabije toekomst dan een maandje geleden. Dat was tenminste de uitkomst van een grote maandelijkse enquête.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten