vrijdag 25 november 2011

- Opnieuw wil de stemming er op de bekende Europese aandelenmarkten niet echt inkomen. Veel minnetjes, met omzetten die niet heel bijzonder zijn. Net als eerdere dagen zijn er genoeg berichten en de inhoud ervan is ook net als eerdere dagen bijna alleen maar tegenvallend.

- Het blijft natuurlijk gaan om alle ontwikkelingen met betrekking tot de Europese schuldencrisis. Grote en opvallende berichten zijn er dit keer maar weinig, het zijn meer kleinere, maar wel tegenvallende. Denk aan de neerwaartse bijstelling van de kredietwaardigheid van Hongarije, aan de herhaling van eerdere Duitse meningen over de ECB en Eurobonds, aan nieuws over het EFSF etc. etc. Omdat er tegelijkertijd geen enkel teken te zien is dat een oplossing van de ontstane problemen ook maar iets dichterbij aan het komen is, is het begrijpelijk dat de nervositeit op de rentemarkten weer in een strak tempo aan het toenemen is. Dat daardoor de problemen in allerlei landen dus ook weer toenemen is net zo zeker.

- In brillen- en pennenlikkersland gaat het vandaag maar om een ding: Black Friday, de start van het Amerikaanse Kerstverkopenseizoen. Dat wordt weer een dag met hysterische teksten over hoeveel er weer besteed gaat worden en hoe goed het gaat met de economie in de VS. Niet geloven die onzin. Dit is de dag van de mega-kortingen om publiek te trekken, dat zegt niets over de hele periode tot Kerstmis. Bedenk svp dat minstens 45 mln Amerikanen voedselbonnen krijgen en dat nog een zo'n aantal mensen het maar net iets minder slecht heeft. Om nog maar te zwijgen over de loonontwikkeling, de huizenprijzen, de bezuinigingen bij de lokale overheid, de pensioenproblemen etc., geen combinatie van factoren om er lekker tegen aan te consumeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten