maandag 28 november 2011

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is bijna euforisch te noemen. Bijna alleen maar hogere, en soms dik hogere, noteringen. Het waarom is een volkomen raadsel, want als naar de inhoud van de beschikbaar gekomen berichten gekeken wordt, is er simpelweg geen enkele reden voor welk optimisme dan ook. Misschien hebben handelaren/beleggers even genoeg van alsmaar lagere koersen, of zoiets.

-Het blijft natuurlijk primair gaan om de vele ontwikkelingen met betrekking tot de Europese schuldencrisis. Iedere dag zijn er series geruchten, opzetjes, plannetjes, initiatieven, concepten, voorstellen etc. etc. De rode draad daarin is al tijden volkomen duidelijk: veel grote woorden en nul details. Geen woord over de mogelijk negatieve consequenties en nog minder woorden over wie welk bedrag op tafel gaat leggen. Kortom, zinloze dingetjes die in brillen- en pennenlikkersland iedere keer voor opwinding zorgen, maar waar de volwassenen per dag nerveuzer over worden. Met alle gevolgen van dien.

-Een klein voorbeeldje. Eurobonds als oplossing. Het uitgeven van eurobonds (het combineren van staatsleningen uit alle Europese landen) gaat natuurlijk gevolgen krijgen voor de te betalen rente in de verschillende landen. Als goede en slechte debiteuren bij elkaar gevoegd worden, gaan de goede na introductie van die eurobonds een hogere rente betalen dan ze deden en de slechte een lagere. Simpel. Nederland gaat dus meer betalen om aan geld te komen, want Nederland is nu een van de betere debiteuren. Grote vraag is hoeveel meer Nederland moet gaan betalen en wat dat allemaal gaat betekenen voor de Nederlandse begroting. Als de te betalen rente voor Nederland met 1,5% hoger wordt (een heel conservatieve aanname), dan gaan de uitgaves voor de Nederlandse begroting met € 6 mrd per jaar !!! omhoog. En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen voor de hypotheek- en de huizenmarkten. Misschien kunnen de verantwoordelijke autoriteiten en het parlement het daar eens over hebben in het licht van de geplande bezuinigingen van € 18 mrd .

-Dit weekend weer brillen- en pennenlikkers euforie over de cijfers van Black Friday in de VS. Lieve jongetjes en lieve meisjes, probeer eens een keer in je leven verder te kijken dan je neus lang is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de inkomensontwikkeling in de VS of naar de arbeidsmarkt en vraag je dan of die redelijke cijfers een vervolg kunnen krijgen. En sta eens even stil bij de inhoud van de plannen van de Fed en de regering-Obama. Als het allemaal zo goed gaat, waarom moeten er dan alsmaar meer maatregelen genomen worden om de economie te stimuleren? Just asking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten