dinsdag 8 november 2011

- Niemand heeft ook maar het vaagste idee over het waarom ervan, maar op de bekende Europese aandelenmarkten staan vanmorgen vooral veel plusjes. Met de inhoud van het nieuws heeft het in ieder geval helemaal niets te maken, want dat is voor bijna 100% behoorlijk slecht.

- Er gaat geen dag voorbij of er zijn weer opmerkelijke berichten met betrekking tot de Europese schuldencrisis. Na Griekenland is nu Italië in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. Geen prettige ontwikkeling, want het mogelijk oplossen van de Italiaanse problemen is nog veel ingewikkelder dan die van Griekenland. En u weet ondertussen wel hoe dat aan het gaan is.

- In de tussentijd krijgen de problemen op de financiële markten ook gevolgen in de Europese economie. Het is natuurlijk echt geen toeval dat de Europese detailhandelsverkopen aan het afnemen zijn. Het grote publiek begrijpt misschien niet precies hoe allerlei processen precies werken, maar begrijpt wel degelijk dat de financiële problemen groter en groter worden en verstandige oplossingen alsmaar verder vooruit geschoven worden. En dus wordt men voorzichtiger, waardoor de economische groei afzwakt en de financiële problemen verder toenemen.

- Gaat het dan elders veel beter? Helaas niet. Gisteren de laatste cijfers over de ontwikkeling van de armoede in de VS. Die stijgt echt onprettig hard. Maar ook in andere delen van de samenleving nemen de problemen toe. Wat denkt u van het gegeven dat ondertussen bijna 30% !!! van alle mensen met een hypotheek in de situatie terecht zijn gekomen dat de waarde van hun huis lager is geworden dan de waarde van de hypotheek? En dat percentage is nog behoorlijk hard aan het oplopen ook. Bij AFS kunnen wij dit soort bewegingen op geen enkele manier in verband brengen met welk economisch herstel dan ook. Denk hier eens aan als u naar de Dow en de S&P 500 kijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten