donderdag 10 november 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is het vanmorgen een heel stuk rustiger dan gisteren. Nog wel meer minnetjes dan plusjes, maar de verliezen stellen niet veel voor en de omzetten zijn net zomin bijzonder. Berichten zijn er meer dan voldoende, de inhoud ervan is bijna altijd overduidelijk, maar handelaren/beleggers staan in de pauze-stand.

- In de Europese staatsschuldencrisis blijven de berichten/meningen/voorstellen/opzetjes etc. etc. maar over elkaar een buitelen. Allemaal niets mis mee, maar het zou een heel stuk beter zijn als er bij al die dingetjes veel meer aandacht gegeven zou worden aan de mogelijke consequenties. Want de kern van deze crisis is dat alle concrete voostellen niet zijn uitgevoerd omdat men niet bereid was de consequenties te accepteren en dan maar weer een volgend plan ging bedenken. Ook niets mis mee, behalve dat in de tussentijd de problemen alleen maar toenamen. En het volgende plan dus nog grotere consequenties had, ook niet aangenomen werd en er gewerkt ging worden .... Enfin, u begrijpt de dynamiek.

- Dat het vertrouwen in een goede afloop bij ieder volgend probleem alsmaar verder onder druk komt te staan, is a) volkomen voorspelbaar en krijgt b) natuurlijk economische gevolgen. Bijvoorbeeld in de groeicijfers. Vanmorgen het nieuws dat de Duitse groei in 2012 erg veel lager gaat zijn dan in 2011. Oftewel: de richting van de beweging is sterk negatief.

- Een van de voorstellen om het tij te keren is om de ECB echt zwaar te laten ingrijpen in de obligatiemarkten. Volgens een paar hotemetoten kan dat een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van vertrouwen. Tot nu toe heeft de ECB natuurlijk niet stil gezeten, maar het kan allemaal veel groter en ingrijpender. In het jargon; 'the big bazooka' moet ingezet worden. 'Gelukkig' zijn er al een paar centrale banken die dat al gedaan hebben, dus er is te zien wat de resultaten daarvan zijn. Kijk daarvoor maar naar de ontwikkelingen in de VS en het VK. Daar zijn echt alle ballen ingezet op 31, en je moet ziende blind en horende doof zijn om te durven zeggen dat het in die landen nu beter gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten