donderdag 17 november 2011

- De stemming wil er vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten niet inkomen. Veel meer minnetjes dan plusjes, met omzetten die niet bijzonder zijn. En dit keer lijken handelaren/beleggers meer aandacht te hebben voor de inhoud van de berichten die bekend zijn gemaakt.

- Zo proberen de opgetelde verantwoordelijke Europese autoriteiten waar mogelijk de ontstane problemen te vergroten. Alle verschillen van mening worden via de media uitgespeeld en er worden uitspraken gedaan die niet eens in de rubriek 'dom, dommer, domst' passen. Hoe het ook zij, dat de internationale obligatiebeleggers per dag nerveuzer worden, wordt ook per dag begrijpelijker. En dat daardoor de problemen ook per dag groter worden, is dan een onvermijdelijke wetmatigheid. Goed bezig, jongens en meisjes, goed bezig.

- Engeland dan. Ook daar is gisteren duidelijk geworden dat het economisch in een strak tempo de verkeerde kant aan het opgaan is. Alle verwachtingen zijn dik naar beneden bijgesteld en met een beetje pech wordt het een 'double dip'. Waarom beginnen we hier over? Omdat in het VK de afgelopen jaren door de regering en de centrale bank alles gedaan is (en groot) waarvan veel mensen zeggen dat het in de eurozone snel moet gebeuren om het tij te keren. In het VK heeft het in ieder geval dus niets opgeleverd. Dat lijkt ons een meer dan goede reden om er in Brussel en Frankfurt nog eens over na te denken en deze heilloze weg niet in te slaan.

- De brillen en twee hersencelligen blijven vertrouwen op de Amerikaanse consumenten om de wereldeconomie uit het slop te trekken. Misschien kunnen ze even nadenken over een bekende quote van Keynes: als de omstandigheden veranderen, verander ik van mening. Het blijft interessant om te zien hoe de brillen in de repeat-stand blijven staan terwijl de problemen in de VS per dag groter worden. Dat er van tijd tot tijd een paar cijfertjes beter zijn dan een maand eerder betekent in het grote spel der dingen helemaal niets. Vergelijk daarvoor allerlei belangrijke cijfers van nu maar met die van een decennium geleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten