dinsdag 22 november 2011

- Na de hectiek van gisteren is het vanmorgen een heel stuk rustiger op de bekende Europese aandelenmarkten. Alles en iedereen is een pas op de plaats aan het maken om eens rustig te kijken wat er allemaal gebeurd is. Omzetten en koersbewegingen stellen dus (voorlopig) helemaal niets voor. Opvallende berichten zijn er ook maar weinig.

- Na het mislukken van de onderhandelingen in de VS over mogelijke bezuinigingen wordt er nu nagedacht over de mogelijke consequenties. Het grote verhaal is hier natuurlijk dat de verantwoordelijke autoriteiten niet in staat zijn geweest om het ook maar ergens over eens te worden. En dat terwijl er maar twee partijen zijn en de problemen al behoorlijk groot. Twee dingen zijn nu zeker. 1) Het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking in een goede afloop van de ontstane situatie gaat hierdoor niet toenemen en 2) dat gaat invloed krijgen op de bestedingen en de investeringen en dus op de groei. En geen positieve.

- Als het in de VS met twee partijen en een land al erg moeilijk blijkt te zijn om iets te bewerkstelligen, dan kunt u wel bedenken hoe dat in de eurozone gaat waar 17 landen en nog veel meer partijen het met elkaar eens moeten worden over onprettige ontwikkelingen. Dat het allemaal zo langzaam gaat, is geen toeval of slechte wil. Behalve dat er veel meer landen bij betrokken zijn, lopen de belangen van die landen immers ook nog eens fors uiteen. Die onzekerheid en twijfel die nu sterk aan het oplopen zijn, kunnen nog wel eens sterk toenemen.

- Voor een illustratie van wat minder vertrouwen en meer onzekerheid voor een economie betekenen, hoeven we alleen maar te kijken naar de ontwikkelingen in Duitsland. Daar worden nu alle groeiverwachtingen voor de Duitse economie voor 2012 drastisch naar beneden bijgesteld. Zag het er een paar maanden geleden nog best aardig uit, nu wordt er gerekend met een groei van maximaal 1%, en dan moet ook nog bijna alles meezitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten