dinsdag 29 november 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten gooien handelaren/beleggers er nog een dagje 'total denial' tegen aan. Gewoon helemaal nergens naar kijken en vooral helemaal nergens over nadenken. Meer plusjes dan minnetjes zijn het resultaat, met omzetten die overigens maar weinig voorstellen.

- Het opmerkelijke is niet eens dat er maar weinig aandelen gekocht worden, het echt opmerkelijke is dat er niet meer verkocht wordt. Dat kan twee dingen betekenen. Of veel mensen hopen nog steeds dat het binnenkort beter gaat en er dus niet verkocht hoeft te worden. Of ze zijn wel realistisch, maar denken te kunnen verkopen vlak voordat het mogelijk mis gaat. Beide mogelijkheden komen neer op het gewoon vragen om veel geld te mogen verliezen.

- Het schuldencrisis-nieuws uit de eurozone wordt niet beter. Eén van de belangrijkste redenen daarvoor is dat de financieel-economische situatie blijft verslechteren. Alles wat wordt afgesproken, blijkt iedere keer even later al niet meer van toepassing te zijn waardoor er weer nieuwe afspraken gemaakt moeten worden. Omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn, duurt dat natuurlijk even en tegen de tijd dat er een volgend plan ligt, is de financieel-economische realiteit alweer verslechterd. etc. etc.

- Het nieuws uit de VS is niet beter. Misschien dat er van tijd tot tijd nog sprake is van een incidentele meevaller, het grote beeld is een stuk somberder. En ook in de VS worden er talloze plannen gemaakt die bij publicatie ervan al weer door de financieel-economische realiteit achterhaald zijn.

- Om het allemaal nog wat erger te maken, waren er gisteren de laatste voorspellingen met betrekking tot de economische groei in de wereld van de OESO. Alles is naar beneden bijgesteld in vergelijking met een paar maanden geleden. En niet een klein beetje. Het is nog erger want deze laatste verwachtingen gaan ervan uit dat er de komende maanden geen forse tegenvallers gaan komen. Met de recente ontwikkelingen in de Europese schuldencrisis in gedachten, lijkt dat wel erg optimistisch. Als er wel tegenvallers gaan komen, wordt het, volgens de OESO, allemaal een stuk onprettiger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten