maandag 31 oktober 2011

-Het wil vanmorgen niet echt lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Veel meer minnetjes dan plusjes, met omzetten die weinig bijzonder zijn. Nieuws is er meer dan voldoende, maar de bereidheid om de inhoud ervan te negeren is ook vanmorgen meer dan voldoende aanwezig.

-Op het vlak van de Europese schuldencrisis is het na een extreem hectische week even wat rustiger. De economische realiteit verslechtert rustig verder en de ontwikkelingen in Spanje en Italiƫ komen gewoon verder in de belangstelling te staan, maar er zijn even geen wilde verhalen/geruchten/opzetjes/proefballonnetjes etc. etc.

-Wat er wel is, is een volgende poging van de verantwoordelijke autoriteiten om een grote markt te manipuleren. Deze keer vinden de Japanse monetaire autoriteiten dat er wat moet gebeuren aan de koers van de yen. Die is blijkbaar te hoog. Wanneer gaan de hotemetoten nou eens leren dat het verstoren van grote markten op de eerste plaats niet werkt en op de tweede plaats iedereen alsmaar nerveuzer maakt waardoor de problemen alleen maar groter worden? Het volkomen onvoorspelbare en op willekeurige momenten stimuleren, kopen, garanderen, verbieden en verlagen van van alles en nog wat heeft de overheid met afstand niet alleen tot de grootste maar ook tot de onbetrouwbaarste speler van het economische spel gemaakt. En het dan nog raar vinden ook dat het publiek en de bedrijven per dag voorzichtiger worden en de economische problemen dus per dag toenemen. De hotemetoten moeten zich concentreren op het vaststellen van verstandige regels en die dan handhaven en niet proberen de uitkomsten van dat proces te corrigeren.

-In de VS was het even wat rustiger, maar dat gaat waarschijnlijk niet lang meer duren. Nog maar een paar maanden geleden waren er grote problemen met betrekking tot het verhogen van het uitstaande schuldenplafond. Toen is als compromis afgesproken dat er een speciale commissie zou komen die belangrijke bezuinigingen moest voorstellen. En dat nu gaat niet gebeuren vanwege te grote verschillen van mening. Voor het einde van het jaar staat dat schuldenplafond weer hoog op alle agenda's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten