donderdag 24 november 2011

- Na de opwinding van gistermiddag is op de bekende Europese aandelenmarkten de rust weer enigszins aan het terugkeren. Veel wat hogere noteringen met omzetten die niet bijzonder zijn. Nieuws is er opnieuw meer dan voldoende, maar de bereidheid om er goed over na te denken is een stuk minder.

- Gistermiddag een heleboel opwinding over het 'mislukken' van een veiling van Duitse staatsleningen. Een storm in een borrelglas. Volledig buiten alle proporties geblazen door de brillen en pennenlikkers. Wat er wel aan de hand is, is dat diezelfde brillen en pennenlikkers nu pas willen accepteren dat er ook in Duitsland problemen zijn. Naar aanleiding van die veiling is men eens wat beter naar de ontstane situatie in Duitsland gaan kijken en dan worden er ook zonder veel moeite voldoende minpunten gevonden. Gisteren is er in Duitsland helemaal niets veranderd, wat er aan het veranderen is, is de mening over Duitsland.

- Recessie of geen recessie in de eurozone? Volgens het IIF (belangrijke lobbyclub van de banken) is de economie van de eurozone nu al aan het krimpen. Kan zijn, maar ook al heeft het IIF nu ongelijk, dan gaat het toch niet lang meer duren voordat het wel zo is. Daarvoor komen er teveel cijfertjes beschikbaar die alleen maar wijzen op een afzwakking van de economie. De richting van de beweging is volkomen duidelijk: omlaag. En dan is de min niet ver weg meer.

- Precies hetzelfde is aan het gebeuren met betrekking tot China. Tot voor kort wilden de brillen en pennenlikkers geen kwaad woord horen/zien over China en werden alle positieve berichten nog eens dik opgeblazen. Dat de realiteit ondertussen al lang behoorlijk anders dan het gewenste beeld deed niet ter zake. Nu gaat het niet eens veel slechter dan een tijdje geleden, maar de positivo's beginnen te accepteren dat hun beeld van de Chinese realiteit wel erg ver begon af te wijken van die realiteit. Vandaar dat er nu ook heel andere verhalen over de ontwikkelingen in China de publiciteit halen.

- En in de VS blijft de economie een beetje doorsukkelen. Gisteren weer een serie cijfertjes die bevestigden dat het nu niet beter en niet echt slechter gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten