woensdag 2 november 2011

- Het wil ook vanmorgen niet echt lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Veel minnetjes met omzetten die op enkele uitzonderingen na, weinig bijzonder zijn. U kent de reden: alle perikelen met betrekking tot Griekenland.

- Belangrijk om in gedachten te houden is dat Griekenland absoluut niet het enige land is waar allerlei processen uit de hand zijn gelopen. Na Griekenland kan er rustig gewacht worden op volgende landen die in problemen gaan komen. Ook belangrijk is om te bedenken dat het op de langere termijn ook allemaal weer goed gaat komen, dat is het proces van menselijke vooruitgang. De vragen waar het om gaat zijn nu: hoe diep wordt het dal, hoe lang gaat het duren voordat 'we' weer bij af zijn en hoe worden in de tussentijd de grote en kleine winsten en verliezen verdeeld tussen landen, tussen groepen, tussen generaties, tussen bedrijfstakken etc. etc.

- Later deze week een G-20 bijeenkomst in Cannes, Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaat dat allemaal meer van hetzelfde worden. Meer vage teksten etc. Waar moet u op letten? Kijk of er geloofwaardige verhalen verteld worden over schulden herstructureren, over banengroei en over inkomensvorming. Dat zijn de factoren waar het op de langere termijn om gaat.

- Deze week weer veel berichten uit de VS. Ga maar vast rekening houden met 'meevallertjes' uit de arbeidsmarkt. Voor alle duidelijkheid: absoluut geen goede berichten, maar kleine meevallertjes. De sfeer in de VS blijft voor de rest onder druk staan door een scherpe toename van de armoede en veel tegenvallende berichten uit de huizenmarkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten