maandag 21 november 2011

- De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen niet best, om het eens voorzichtig te formuleren. Bijna alleen maar lagere noteringen, met omzetten die weinig bijzonder zijn. Het begint er op te lijken dat zelfs de handelaren/beleggers beginnen te accepteren wat er allemaal aan de hand is. Nieuws is er opnieuw meer dan voldoende en de inhoud ervan is net zo opnieuw volkomen duidelijk en erg onprettig.

- De afgelopen weken waren het vooral de ontwikkelingen in de eurozone die de gemoederen bezig hielden, wat er in de VS gebeurde speelde een veel beperkter rol. Daar is nu verandering in aan het komen. En dat heeft alles te maken met de uitkomsten van de bezuinigingsplannen die later deze week in de VS gepresenteerd moeten worden. Daar gaat namelijk geen uitkomst over komen. Het lukt de Amerikaanse politici maar niet om daar welke afspraak dan ook over te maken. De regering geeft nu bijna 60% meer uit dan er binnenkomt en men is dus niet in staat dat percentage wat omlaag te brengen. Omdat er een paar maanden geleden is afgesproken dat er in die situatie automatische kortingen doorgevoerd gaan worden, kan iedereen bedenken wat de economische gevolgen gaan zijn.

- In de eurozone blijven de berichten/plannen/opzetjes/verhalen etc etc maar over elkaar heen buitelen. De rode draad in al die verhalen is dat er nergens namen en rugnummers genoemd worden. Veel principes, veel lange termijn verhalen, maar nergens een indicatie van wie wat gaat betalen of verliezen. En nog steeds staan ongeveer alle hotemetoten in de tijdwin-stand. Dingen doen in de hoop dat het binnenkort beter gaat. Dat dat ondertussen al 3 jaar!! gebeurd en dat de problemen de afgelopen die afgelopen 3 jaar alleen maar veel groter zijn geworden, is een detail wat er blijkbaar niet toe doet.

- Wanneer gaat er geaccepteerd worden dat de opgetelde uitstaande schuldenposities het probleem zijn en dat er dus ook maar een verstandige, zij het pijnlijke, oplossing is. Schulden afboeken, en niet te weinig. Tegelijk moeten er dan hervormingen doorgevoerd worden die de verschillende economieën in staat moeten stellen beter met de toekomstige problemen om te gaan. Pas dat soort verhalen te horen/lezen gaat zijn, kan er reden zijn voor enig optimisme, en geen dag eerder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten