vrijdag 11 november 2011

- Het is vanmorgen opnieuw erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor. Berichten waar iets mee gedaan kan worden zijn er meer dan genoeg, maar handelaren/beleggers doen/durven/willen/kunnen het niet.

- De Europese schuldencrisis blijft de gemoederen natuurlijk het meeste bezighouden. In twee landen hebben we nu weliswaar nieuwe topmannetjes, maar veranderd/verbeterd is er natuurlijk helemaal niets. Wat er moet gebeuren is dat er geloofwaardig plannen moeten worden aangenomen door de respectievelijke parlementen. Plannen die perspectieven bieden op het rechtzetten van allerlei volledig uit de hand processen. Want de nervositeit op de markten wordt grotendeels veroorzaakt door het in een strak tempo toenemende besef dat de bestaande situaties in meer landen simpelweg niet gehandhaafd kunnen worden.

- De economische ontwikkelingen in de eurozone gaan, mede door de onrust op de financiƫle markten, duidelijk de verkeerde kant op. Alle groeiverwachtingen worden in een strak tempo naar beneden bijgesteld. Voor 2012 wordt nu door de ECB en de Europese Unie nu nog gerekend op een minimale groei, maar de richting van de beweging is versnellend neerwaarts. Die recessie, die komt eraan.

- In de VS lijkt het misschien beter te gaan, maar niets is minder waar. De regering geeft daar nog steeds gewoon 60% !!! meer uit dan er binnenkomt. Daar komt men nu nog mee weg, maar het is wel een keiharde indicatie dat het hele Amerikaanse groeiverhaal op een extreem wankele basis gebaseerd is. Als er een begrotingstekort van $ 1.300 mrd en een ongelimiteerd ingrijpen van de Fed nodig zijn om tot de bestaande groeicijfers te komen dan begrijpt u dat het in de VS echt niet beter gaat dan in de eurozone. Het is een kwestie van afwachten voordat de financiƫle markten ook daar oog voor krijgen. En dan gaan we nog wat meemaken.

2 opmerkingen:

  1. Ja Kees ik vroeg me dan ook af wat de fed en de ecb dan met al die waardeloze rommel obligaties gaan doen.

    Kunnen die verrotte instellingen niet failliet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Kees, dank voor je glasheldere analyses. Je geeft vaak aan dat er meer dan voldoende (vaak verontrustende) info is waar handelaren iets mee zouden kunnen/moeten doen, maar je constateert ook dat dat vrijwel niet gebeurt. Zou dat niet te maken hebben dat men volstrekt geen idee heeft wat er ongeveer kan gaan gebeuren? Neem nou inflatie; voor een deel te beinvloeden door ECB. Bij recessie verwacht ik lage rentes en lage inflatie. Echter, met al dat extra bijgedrukte geld ligt geldontwaarding en inflatie op de loer. Hoge inflatie is voor overheden erg aantrekkelijk om die schuldenberg behapbaar te krijgen. Wat verwacht jij; hoge of lage inflatie? MKn.

    BeantwoordenVerwijderen