donderdag 31 maart 2011

-Het is voor de zoveelste keer erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Nieuws is er meer dan voldoende, maar er wordt ook voor de zoveelste keer weinig mee gedaan.Omzetten en koersbewegingen stellen op zeer schaarse uitzonderingen na (denk ING) dus niet veel voor.

-Het nieuws uit de VS waar iedereen gisteren weer erg vrolijk van werd, betrof de laatste cijfers van loonadministrateur ADP. Daaruit bleek dat het langzaam maar zeker wat beter gaat op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Om precies te zijn: in de particuliere sector gaat het wat beter, bij de overheid wat slechter. Ander nieuws was een heel stuk minder prettig en werd dus met alle vormen van genoegen volledig genegeerd. Het ging over de betalingsachterstanden bij uitstaande hypotheken. Er zijn echt miljoenen Amerikanen die geen rente en aflossing meer betalen en daar erg lang mee wegkomen. Is dat een teken van herstel?

-In de eurozone was er tegenvallend nieuws over de Duitse detailhandelsverkopen die dalen en over een werkelijk weer krankzinnig verlies bij een grote Ierse bank. Over die Ierse banken nog het volgende. Vanmiddag wordt de uitkomst van de stress test met betrekking tot de Ierse banken bekendgemaakt en de minister van financiën heeft al laten weten onmiddellijk daarna in het parlement met een speech te komen waar het hele weekend over gesproken gaat worden. Met een beetje geluk gaat dat extreem goed nieuws voor de belastingbetalers zijn.

-Heel erg langzaam begint duidelijk te worden dat rechten iets heel anders zijn dan plichten. In Nederland het bericht dat enkele van Lanschot-mannetjes afzien van hun bonus. Ze hebben er wel recht op, maar zien ervan af. Dat is ook de essentie van een recht: het kan, niet het moet. Dat kan vaker gebeuren. Van bijstandsmoeders is niet te verwachten dat ze afzien van rechten, maar van de toppers die 'hun' instelling aan de rand van een financiële afgrond hebben gebracht, mag verwacht worden dat ze toch meer nee gaan zeggen tegen de faalbonus die in hun contracten is opgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten