-De stemming wil er vanmorgen niet lekker inkomen op de bekende Europese aandelenmarkten. Met name de ontwikkelingen in het Midden-Oosten zorgen voor onzekerheid. Veel wat lagere koersen zijn het gevolg met omzetten die maar weinig voorstellen. Ander nieuws is er ook wel, maar wordt zo als vaker, volkomen genegeerd.
-Belangrijk bijvoorbeeld is het bericht dat Pimco, een van de grootste obligatiebeleggers ter wereld, heeft besloten alle in de portefeuilles opgenomen Amerikaanse staatsleningen te verkopen. Het management van Pimco verwacht dus dat er grote problemen op die markt kunnen ontstaan tegen de tijd dat Federal Reserve moet stoppen met het kopen van Treasuries in het kader van het QE2-programma. Pimco gaat er dus vanuit dat er niet nog een programma gaat komen (QE3) om de markten verder te ondersteunen.
-Ook opmerkelijk was het bericht dat de Japanse economie gedurende het vierde kwartaal van 2010 weer gekrompen is. Het opmerkelijke is niet eens zozeer dat er een minnetje staat, maar dat alle genomen maatregelen dat niet hebben weten te voorkomen. Dus een extreem lage rente plus alle denkbare steunoperaties blijken niet voldoende om die economie ook maar een beetje op gang te krijgen. Misschien moet daar door de Westerse autoriteiten eens wat beter naar gekeken worden.
-In China gebeuren natuurlijk ook een hoop rare dingen. Er staan daar totale steden leeg (huizen wel gebouwd en verkocht, maar niet bewoond), maar de Chinese overheid is toch weer van plan om voor een reusachtig bedrag nieuwe huizen te gaan bouwen. Die leegstaande huizen zijn namelijk te duur voor heel veel mensen en dus gaan er maar goedkope huizen gebouwd worden. En dan straks ook nog juichen dat die economie zo lekker groeit. Je moet er maar opkomen.
-Binnen het IMF beginnen meer mensen zich zorgen te maken over de manier waarop in de verschillende landen wordt omgegaan met de banken. In een discussie-paper wordt gesteld dat het weer op orde krijgen van de balansen van die banken veel te langzaam gaat en dat de banken veel te veel gepamperd worden met als onprettig resultaat dat het herstel van de wereldeconomie onder druk kan komen te staan. Het is een duidelijke oproep om te stoppen met het alsmaar vooruitschuiven van het nemen van maatregelen om de ontstane problemen op te lossen.
donderdag 10 maart 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten