woensdag 9 maart 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten heerst vanmorgen een afwachtende stemming. Omzetten en koersbewegingen stellen op de inmiddels wel bekende uitzonderingen (vandaag ING) na, maar erg weinig voor. Nieuws is er voldoende, maar de bereidheid om erover na te denken is nulplus.

-In aandelenland mag het dan wel rustig zijn, in renteland gebeurt er meer dan genoeg. En niet veel goeds. Zeker in de eurozone begint het aantal onprettige ontwikkelingen sterk toe te nemen. Om eens wat zaken op een rijtje te zetten. Over het EFSF (steunfonds) wil maar geen overeenstemming tot stand komen, over de komende stress tests van de banken is alweer een onzekerheid veroorzakende discussie losgebarsten, er wordt gesproken over het meerdere malen verhogen van de korte rente, de lange rente in een aantal landen begint serieus hoog te worden, de ECB blijft maar liquiditeitssteun verlenen en het wil maar op geen enkele manier duidelijk worden hoe/wanneer allerlei eerder genomen maatregelen terug gedraaid gaan worden. Al deze factoren kunnen in theorie allemaal goed aflopen, maar de kans dat dat ook gaat gebeuren is natuurlijk minimaal. De kans op sterk toenemende twijfel en onzekerheid is echt veel groter. Denken dat er dan geen rare dingen gaan gebeuren, is jezelf grotelijks voor de gek houden.

-In de VS lijkt er iets meer leven te komen in het midden- en kleinbedrijf. Het gaat daar langzaam aan iets beter. Goed nieuws. Een stuk vervelender blijft het nieuws uit de huizenmarkt. De weer dalende prijzen zorgen ervoor dat nu bijna 25% van alle mensen met een hypotheek geconfronteerd worden met het gegeven dat de waarde van hun huis lager is dan de waarde van de hypotheek. Daar gaat niets goeds van komen. Ook de allerlaatste cijfers over het consumentenvertrouwen stemmen weinig vrolijk. De snelle stijging van de benzineprijzen in combinatie met het maar nauwelijks merkbare herstel op de arbeidsmarkt en de problemen bij de lokale en regionale overheden zorgen voor een duidelijke daling van dat vertrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten