vrijdag 18 maart 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten lijkt het wel alsof de rust weer is teruggekeerd. Meer plusjes dan minnetjes, met omzetten die maar weinig voorstellen. Nieuws is er voldoende, maar de bereidheid om erover na te denken, is een stuk minder.

-Gisteren het verhaal over de snel stijgende koers de yen, vannacht al een reactie van de G7. En jawel, ook aan de koers van de yen gaan we wat doen. We gaan interveniëren om de koers van de yen te drukken. Wanneer gaan de monetaire en fiscale autoriteiten nou eens stoppen met het ingrijpen bij werkelijk iedere 'vervelende' ontwikkeling? Het idee dat een paar mensen wel weten wat het 'juiste' niveaus van van alles en nog wat is, is een krankzinnige overschatting van hun kennis en capaciteiten. Om nog maar te zwijgen over de bijkomende kosten. Kijk daarvoor maar even naar de ontwikkeling van de staatsschulden, naar de balans van de Federal Reserve of naar de verlies en winstrekening van de Zwitserse nationale bank over 2010. Nu ingrijpen, ergens in de toekomst betalen, dat is iedere keer weer het verhaal.

-Ook weer een serie cijfers uit de VS. In de industrie gaat het onmiskenbaar allemaal wat beter. Grote vraag wordt steeds meer: wie gaat al die gemaakte spulletjes kopen? Met de Amerikaanse consumenten gaat het namelijk niet beter. Volgens Gallup, een groot enquetebureau, is de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt bijvoorbeeld het afgelopen jaar onveranderd gebleven. Voor de rest blijft het slecht gaan met de huizenmarkten en staat het consumentenvertrouwen ook zwaar onder druk. Niet echt een klimaat om eens lekker te kopen.

-Verdere onrust in het Midden-Oosten. Nooit goed voor de olieprijs en dus voor de inflatie en andere zorgen in een groot aantal andere landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten