dinsdag 1 maart 2011

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten zit er vanmorgen lekker in. Over een breed front hogere noteringen met omzetten die weinig bijzonder zijn. Nieuws is er meer dan voldoende en handelaren/beleggers weten daar weer selectief mee op te gaan.

-Vanmiddag in de VS moet Fed-voorzitter Bernanke in het Amerikaanse parlement uitleggen hoe de Amerikaanse economie ervoor staat. Korte samenvatting: het gaat wat beter, de inflatie is (nog) geen probleem, maar er zijn wel onzekerheden. Bedenk echter altijd dat de bestaande groei van ongeveer 3% alleen tot stand is gekomen dankzij grootschalig en ingrijpend optreden van de monetaire en fiscale autoriteiten. De particuliere sector doet het nog steeds rustig aan. En dan gaat het nog steeds erg slecht met de huizenmarkt, gebeurt er in het midden- en kleinbedrijf weinig bijzonders en nemen de problemen in staten en steden niet per dag, maar per minuut toe. Alleen op de arbeidsmarkt is sprake van een nauwelijks waarneembaar herstel.

-Waar het in de VS wel goed mee gaat is met het grote internationaal opererende bedrijfsleven en met de landbouwsector. Die mooie cijfers uit de industrie komen niet uit de lucht vallen en de oplopende voedselprijzen leggen de producenten geen windeieren. Los daarvan begint er in de Amerikaanse economie een enorme tweedeling te ontstaan. Een heel kleine groep waar het extreem goed mee gaat, een behoorlijk grote groep die weinig problemen kent en een heel grote groep die bovendien snel groter wordt waar de problemen alleen maar toenemen.

-De berichten uit China worden minder prettig. Nieuws over de inflatie en nieuws over afnemende groei van de industriƫle productie maken steeds duidelijker waarom de Chinese autoriteiten hun lange termijn groeiverwachtingen naar beneden aan het bijstellen zijn. Er komen meer en meer donkere wolken aan de Chinese horizon.

1 opmerking:

  1. "Inside Job" - documentaire over de rol van de banken heeft een Oscar ontvangen. Must see.

    BeantwoordenVerwijderen