dinsdag 29 maart 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten gebeurt vanmorgen voorlopig net iets meer dan helemaal niets. Omzetten en koersbewegingen zijn minimaal. Nieuws is er wel, maar zoals wel vaker is de bereidheid om erover na te denken/iets mee te doen nagenoeg volledig afwezig.

-Gisteren werden er in de VS cijfers bekendgemaakt over de ontwikkeling van de inkomens en de bestedingen die er op het eerste gezicht niet zo slecht uitzagen. Kleine plusjes. Iets verder in het persbericht was echter te lezen dat een eerdere belastingverlaging daar een belangrijke rol in gespeeld heeft en dat er ook weer ontspaard wordt. Nog steeds zijn het vooral de oplopende begrotingstekorten (belastingverlaging) die de bestedingen overeind houden.

-In Nederland kwam het IMF op bezoek. Voor de zoveelste keer werd het onderwerp hypotheekaftrek aangekaart en voor de zoveelste keer weigert onze regering hier ook maar over na te denken. Dat de Nederlandse hypotheekschuld per hoofd van de bevolking met ruime afstand de hoogste ter wereld is, lijkt helemaal niets uit te maken. Dat je met een gewoon inkomen in Nederland nog niet eens in de buurt van een eigen huis kan komen, is een detail waar alleen azijnpissertjes wel eens over beginnen en wat dus volledig genegeerd kan worden. Het zo hoog mogelijk opvoeren en houden van de huizenprijzen is prioriteit 1 t/m 10. Goed bezig, jongens en meisjes.

-Bij onze oosterburen begint het consumentenvertrouwen onder druk te staan. Say what, het gaat daar volgens de roze brillen toch allemaal zo goed? Als je alleen naar de hotemetoten luistert wel, als je zelf ook eens om je heen kijkt en eventueel eens wat opzoekt op het internet, wordt dat verhaal natuurlijk heel anders. En dat is precies het probleem. De kloof tussen de altijd alles ontkennende, altijd alles vooruitschuivende en altijd alles vergoeilijkende autoriteiten en het grote publiek dat steeds beter in de gaten krijgt dat de realiteit zich anders aan het ontwikkelen is. En niet prettiger, om het eens extreem voorzichtig te formuleren. Uit welbegrepen eigenbelang kunnen beleggers daar maar beter snel veel meer rekening mee gaan houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten