-De bekende Europese aandelenmarkten lijken zich, net als andere Aziatische beurzen vannacht, maar erg weinig aan te trekken van alle dramatische gebeurtenissen in Japan. Iets meer minnetjes dan plusjes, met omzetten die best aardig zijn. Ander dan Japan-nieuws is er trouwens ook niet zo veel.
-Japan dus. Gezien vanuit een macro-economisch perspectief zijn de ontstane problemen in Japan niet extreem groot. Dat komt natuurlijk primair omdat Japan een groot en vooral een rijk land is. Alle toekomstige financiële consequenties van de aardbeving gaan weliswaar een enorm bedrag worden, maar dat is voor een economie als de Japanse in de tijd wel op te brengen zonder in grote problemen te komen. Voor alle duidelijkheid: het is natuurlijk economisch een dikke min, maar niet meer dan dat. Alle menselijke en psychologische problemen gaan meer effect hebben.
-Het grootste gevaar voor de internationale financiële markten is dat beleggers zich naar aanleiding van dit verhaal gaan verdiepen in andere risico's die er in de wereldeconomie zijn ontstaan. Dat hadden ze natuurlijk ook al veel eerder kunnen doen, maar daar was de afgelopen 2 jaar geen enkele belangstelling voor. Als (grote als) daar nu verandering in komt en het risicobesef toeneemt, kan dat op allerlei plaatsen koersconsequenties krijgen.
-In de eurozone zijn de verantwoordelijke autoriteiten een stapje verder gekomen met het inrichten van het steunfonds voor landen die in problemen komen. Opgelost wordt er natuurlijk helemaal niets, het is een grote exercitie in vooruitschuiven en hopen dat in de tijd alles goed gaat komen. Op dit moment gaat alle beleggers-belangstelling uit naar Japan en het Midden-Oosten, maar het is een kwestie van tijd voordat de Europese schuldencrisis weer een stuk hoger op de zorgenlijstjes komt te staan.
maandag 14 maart 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten