dinsdag 22 maart 2011

-Het is weer helemaal rustig geworden op de bekende Europese aandelenmarkten. De berichten uit Japan en het Midden-Oosten zijn blijkbaar helemaal verwerkt. Omzetten en koersbewegingen stellen dus weinig voor en de indices noteren rondom de slotstanden van gistermiddag.

-De kloof tussen wat handelaren/beleggers denken van de economie op allerlei plaatsen en de economische realiteit op die plaatsen begint gevaarlijk groot te worden. Dat kan niet goed blijven gaan. Een ding is zeker: als de kloof tussen de perceptie en de realiteit te groot wordt, past 100 van de 100 keer de perceptie zich aan. Met alle koersgevolgen van dien. Ook alsmaar opvallender wordt ook hoe de inhoud van het beschikbare nieuws beoordeeld wordt. Alleen dramatisch slecht nieuws wordt soms nog wel eens gezien als slecht nieuws, echt al het andere nieuws wordt gezien als goed nieuws. En zo kan dan ook dat echt lachwekkende optimisme over de economische ontwikkelingen op veel plaatsen in de wereld ontstaan.

-De realiteit is natuurlijk totaal anders. Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens naar de laatste berichten uit de Amerikaanse huizenmarkt. De huizenprijzen dalen behoorlijk, bij meer dan 25% van de mensen met een hypotheek is de waarde van die hypotheek al hoger dan de waarde van het huis en het aantal onverkochte huizen blijft lekker toenemen. Daar gaat niets goeds van komen, om het eens heel voorzichtig te formuleren.

-Er kan nu rustig gewacht worden op de berichten van bedrijven die de Japanse tsunami gaan gebruiken als reden waarom de resultaten gaan tegenvallen. Gisteren werd de spits afgebeten door het Amerikaanse Tiffany, een bekende en grote verkoper van bling bling.

-Het Nederlandse bonusverhaal-aflevering zoveel. Een paar nare artikeltjes in de krant en wat lachwekkende commotie in de Tweede Kamer waren voor de ING-topmannetjes voldoende reden om een en ander terug te draaien. Ook bankmannetjes kunnen blijkbaar met een beetje moeite wat leren. Misschien kunnen de toezichthouders en andere verantwoordelijke autoriteiten daar eens naar gaan handelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten