woensdag 16 maart 2011

-Op de internationale financiële markten is de rust enigszins aan het terugkeren. Nog steeds worden alle ontwikkelingen in Japan met argusogen gevolgd, maar er wordt meer afstand genomen. Ook op de bekende Europese aandelenmarkten waar met behoorlijke omzetten overigens nog wel meer minnetjes dan plusjes te zien zijn.

-Dat de rust aan het terugkeren is, heeft ook te maken met de reacties van de Amerikaanse beleggers op het korte rentebesluit plus toelichting van het FOMC van de Federal Reserve gisteravond in de VS. Volgens Ben B. gaat het allemaal wat beter in de VS en meer hoefden de beleggers niet te lezen. Blijkbaar zijn de beleggers nog niet bereid de realiteit onder ogen te zien en wel bereid te blijven hopen dat het allemaal goed gaat komen. Dat in de VS het begrotingstekort meer dan 10% van het nationaal inkomen is, dat de Fed de grootste koper van staatsleningen is, dat de korte rente voorlopig lachwekkend laag blijft en dat de accountants nog een jaartje met vakantie mogen, het wordt allemaal blijmoedig genegeerd als zijnde niet ter zake doende.

-Opgelost is er natuurlijk nergens helemaal niets. Er kan rustig gewacht worden op het moment dat men daar wel oog voor gaat krijgen. De basis van het bestaande optimisme wordt alsmaar verder uitgehold en alsmaar wankeler. En als er een gouden regel in beleggingsland is, dan is het wel dat als de perceptie van de realiteit te ver gaat afwijken van de realiteit, het altijd, maar dan ook altijd de perceptie is die zich aanpast.

-Met alle mogelijke ontwikkelingen in het Midden-Oosten en die met betrekking tot de problemen met de kernenergie in Japan in gedachten, is het niet zo'n gedurfde stelling dat de toekomstige wereldwijde kosten voor energie behoorlijk kunnen gaan oplopen. Geen lange termijn plus voor de wereldeconomie, om het eens voorzichtig te formuleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten