donderdag 24 maart 2011

-Er is gisteravond en vanmorgen geen dramatisch slecht nieuws bekend geworden, dus is er wat betreft handelaren/beleggers maar een conclusie mogelijk: het gaat overal in de wereld allemaal gewoon goed. En dat is meer dan voldoende reden om veel koersen wat hoger neer te zetten. Met beperkte omzetten stijgen de bekende Europese indices wat verder.

-Het is nog steeds niet verboden om wel na te blijven denken over de berichten die beschikbaar komen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de cijfers uit de Amerikaanse huizenmarkt. Daar gaat het opnieuw weer slechter dan een tijdje geleden. Zowel de verkopen als de prijzen dalen hard en het aantal te koop staande huizen stijgt hard. Geen donderslagen bij een heldere hemel, maar wel een ontwikkeling die echt helemaal niets goeds belooft. De economische realiteit is nog somberder, want de ontwikkelingen in het commerciële vastgoed (winkelcentra, kantoren, bedrijventerreinen) zijn zeker zo slecht. De huiskamervraag van vandaag is dus: hoe kan het dan dat de Amerikaanse banken toch serieus veel minder geld apart zetten voor toekomstige verliezen?

-In Brussel is er vandaag en morgen groot overleg over de Europese schuldencrisis. Het gaat er daar natuurlijk om of er een geloofwaardige gezamenlijke Europese aanpak van de ontstane problemen tot stand kan komen. Reken er maar niet op. De verschillen van mening over allerlei aspecten van die mogelijke aanpak zijn simpelweg te groot. Dat betekent natuurlijk ook dat de geloofwaardigheid van de verantwoordelijke autoriteiten verder onder druk komt te staan en de nervositeit op de financiële markten waarschijnlijk verder gaat toenemen. Het gaat niet prettiger worden.

-En dan is er het VK. Daar wil de regering ons wijsmaken dat ondanks zeer forse bezuinigingen de economie kan blijven groeien. Tot nu toe lijken de roze brillen die goedkope PR te geloven. Wij wachten rustig op het moment dat er iemand gaat roepen dat ook die keizer geen kleren aan heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten