donderdag 17 maart 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen beter dan de afgelopen dagen het geval was. Veel aandelen noteren wat hoger, met omzetten die niet bijzonder zijn. Nieuws was en is er voldoende, maar er wordt tamelijk selectief mee omgegaan. Blijkbaar hebben handelaren/beleggers (in ieder geval even) hun buik vol van tegenvallers en slecht nieuws, want daar hoeft niet naar gezocht te worden.

-Het verhaal van de dag kan natuurlijk opnieuw alleen maar zijn dat wat er in Japan aan het gebeuren is. En de inhoud van de berichten daar wordt niet beter, om het eens heel voorzichtig te formuleren. Daar is en wordt op de verschillende financiële markten heftig op gereageerd. De reactie op de Japanse beurs kent u, op de internationale rentemarkten is er sprake van een 'flight to quality', maar in valutaland gebeurt er iets vreemds. Ondanks alle problemen in Japan is de koers van de yen echt sterk aan het oplopen. Wat daar de reden van is, is niet echt duidelijk, maar er wordt gesproken over het terugdraaien van 'carry trades'. Japanse beleggers die geld wat ze eerder buiten Japan geïnvesteerd hebben aan het terughalen zijn. Dat terughalen van dat geld betekent meer vraag naar yens en dus een stijging van de koers. Voor wat het waard is.

-Elders in de rest van de wereld draaien de economieën gewoon door, met alle plussen en minnen die daarbij horen. Alleen zijn het de afgelopen dagen vooral minnen. Gisteren in de VS weer behoorlijk slecht nieuws uit de huizenmarkt en tegenvallende cijfers over de ontwikkeling van de inflatie. Zeker met de prijzen voor voedsel en brandstof gaat het daar hard. Ook in de eurozone blijft de inflatie wat oplopen. Niet dramatisch, maar een plusje is het niet.

-Het grote beeld waar beleggers mee geconfronteerd worden, is dat er sprake is van een steeds toenemend aantal minnetjes en tegenvallers en een steeds verder afnemend aantal meevallers en prettige berichten. De grote vraag blijft wanneer geaccepteerd gaat worden dat dit de nieuwe realiteit is. Voorlopig wordt deze beweging nog benaderd als een slechte droom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten