vrijdag 4 maart 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen wel vriendelijk. Veel wat hogere noteringen met omzetten die maar weinig voorstellen. Nieuws is er meer dan voldoende en handelaren/beleggers zijn in staat daar echt volkomen verkeerde conclusies uit te trekken.

-Omdat er gisteren in de VS een paar economische meevallertjes bekend werden gemaakt, stijgen de koersen in de hele wereld. Ongelofelijk, want de berichten uit de eurozone en allerlei emerging markets geven echt maar heel weinig reden om positief te zijn. Erg belangrijk in dat verband is de aantrekkende inflatie. ECB-president Trichet waarschuwde al voor mogelijke renteverhogingen en dan als beleggers toch een paar duizend minder ontslagen in de VS veel belangrijker vinden. De opstelling van beleggers in de emerging markets is nog onbegrijpelijker. Behoorlijk uit de hand lopende inflatie-ontwikkelingen in eigen land zijn minder belangrijk dan een verbetering van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

-Die arbeidsmarkt dan. Ja, het gaat daar wat beter, maar daar kunnen maar weinig andere conclusies uit getrokken worden. Op de eerste plaats is er het inhaaleffect van de januari-cijfers die mede vanwege het weer erg slecht waren. Op de tweede plaats moet goed gekeken worden hoeveel mensen zich ook deze maand weer helemaal uit de arbeidsmarkt hebben teruggetrokken. Die tellen namelijk nergens meer in mee. Op de derde plaats moet in gedachten worden gehouden dat er de afgelopen jaren meer dan 8 miljoen banen zijn verdwenen en de beroepsbevolking iedere maand wel met meer dan 100.000 toeneemt. En op de vierde plaats moet worden bedacht dat dit voor alles en nog wat gecorrigeerde cijfers zijn. Het grote enquetebureau Gallup heeft gisteren al nergens voor gecorrigeerde cijfers bekendgemaakt over die arbeidsmarkt en daaruit kon maar een conclusie getrokken worden: het gaat slechter op die markt, en niet een klein beetje.

-Oftewel: ook al komt er een 'mooi' cijfer, dan betekent dat in ieder geval (nog) niet dat het dus ook zoveel beter gaat met de economie. Vergeet nooit wat de Amerikaanse autoriteiten nog aan het doen zijn om die economie te ondersteunen. En blijf denken aan de situatie op de huizenmarkt en die van de staten en steden voordat u zichzelf gaat wijsmaken dat er sprake is van een blijvend herstel wat gedragen wordt door de particuliere sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten