-Het is vanmorgen erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen op enkele zeldzame uitzonderingen na, voorlopig niets voor. Iets meer minnetjes dan plusjes zorgen voor beperkte dalingen van de indices.
-Het verhaal van de dag is de verdere stijging van de olieprijzen naar aanleiding van de ontwikkelingen in vooral Libië. Daar werd op de Aziatische markten vanmorgen vroeg nog heftig op gereageerd, maar in Europa blijven handelaren/beleggers (nog) rustiger. Maar hoe er ook naar gekeken wordt, die stijging van de olieprijs is natuurlijk een economische dikke min. Slecht voor de inflatie en slecht voor de groei.
-Afgelopen vrijdag werden in de VS de laatste cijfers over de arbeidsmarkt bekend gemaakt. Korte samenvatting: een klein plusje, maar niet meer dan dat. In de cijfers zaten simpelweg nog teveel onprettige ontwikkelingen verborgen. Zo stijgen de lonen de laatste maanden nauwelijks meer. Geen fijn idee als bijvoorbeeld de voedsel- en brandstofprijzen wel behoorlijk oplopen.
-In het VK deed centrale bank directeur Mervyn King dit weekend een aantal opvallende uitspraken. Hij stelde dat de Britse banken de afgelopen jaren eigenlijk bijna niets of maximaal maar erg weinig geleerd hebben van alle problemen die er waren en (nog) zijn. King sluit daarom een volgende financiële crisis zeker niet uit. Alles goed en wel, maar dit zegt vooral veel over de verantwoordelijke autoriteiten en toezichthouders. Die zijn al die tijd natuurlijk veel te vriendelijk voor die banken geweest. Het wordt de allerhoogste tijd om de banken radicaal anders te behandelen.
-In Nederland gaat binnenkort een hoop onrust ontstaan naar aanleiding van het nieuwe pensioenakkoord waar werkgevers en werknemers het bijna over eens zijn. De uitkomsten daarvan gaan namelijk met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet prettig zijn voor de pensioengerechtigden. Minder garanties en meer risico's. Een onvermijdelijk aanpassingsproces (de bestaande regelingen worden onbetaalbaar), maar omdat tot voor heel kort alle verantwoordelijken deden alsof er niets aan de hand was en hoopten dat het wel goed zou komen, is het volkomen begrijpelijk dat de pensioengerechtigden dat verhaal niet klakkeloos gaan accepteren.
maandag 7 maart 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten