woensdag 2 maart 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet inkomen. Zorgen over de ontwikkelingen op de internationale oliemarkten spelen daarin een belangrijke rol. Veel minnetjes dus, met omzetten die weinig bijzonder zijn. De inhoud van de berichten die vandaag bekend zijn geworden is overigens beter dan in lange tijd het geval geweest is.

-Belangrijk waren gisteren in de VS de uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke. Die was opmerkelijk laconiek over de inflatie-ontwikkeling in de VS. De voedsel- en grondstoffenprijzen stijgen dan wel behoorlijk, maar Bernanke verwacht dat die stijgingen niet echt doorzetten en ook niet gaan leiden tot hogere prijzen van eindprodukten. Hij (Bernanke) waarschuwde wel dat de situaties op de huizen- en arbeidsmarkten voor hem grote bronnen van zorgen blijven.

-Ongeveer overal elders in de wereld wordt er toch anders tegen die inflatie aangekeken. Met name in de grote en kleine emerging markets doen die hogere voedsel- en grondstoffenprijzen op allerlei fronten nu al serieus pijn en in de eurozone en het VK worden de autoriteiten ook per dag nerveuzer.

-Bernanke heeft zichzelf natuurlijk in een heel moeilijke situatie gebracht. Hij heeft vol ingezet op het te vriend houden van de financiële markten. En die financiële markten zijn daar net zo vol voor gegaan en hebben hun lot in handen van de Fed gelegd. Nu met tegenvallende berichten komen kan grote en onprettige consequenties op die markten krijgen hebben. Waarschijnlijk is Bernanke nu voor tijd aan het gaan in de hoop dat die tijd hem gaat redden voor die markten het vertrouwen in hem gaan verliezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten