maandag 28 februari 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de nieuwe week extreem rustig van start gegaan. Omzetten en koersbewegingen stellen helemaal niets voor en nieuws is er ook al niet veel. En de inhoud van het nieuws wat er is, wordt uiteraard volledig verkeerd geinterpreteerd dan wel genegeerd.

-Erg belangrijk in het grote spel der dingen is de uitkomst van de Ierse verkiezingen afgelopen vrijdag. 100% duidelijk is dat de nieuwe Ierse regering gaat proberen de eerdere afspraken met o.a. de ECB aangaande de redding van de Ierse banken aan te passen. Hoe, wat en wanneer is nu nog onzeker, maar er gaan dingen veranderen. Het Ierse publiek heeft middels de uitkomst van deze verkiezingen kristalhelder laten weten niet alleen te willen opdraaien voor alle ontstane ellende. Die uitkomst negeren, is op termijn vragen om nog veel grotere problemen.

-Aangezien ook in andere Europese landen het grote publiek alsmaar meer reserves krijgt aangaande de bestaande plannen (EFSF) om landen die in problemen zijn gekomen, te helpen, ziet de toekomst voor die plannen er niet best uit. Het gaat de Europese gemeenschap zeer waarschijnlijk niet lukken om met een geloofwaardig steunplan te komen. En dat gaat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid binnen afzienbare tijd zorgen voor extra nervositeit op de grote rentemarkten en voor een hoop gezeur over de toekomst van de euro.

-Ook belangrijk was het bericht dat de Chinese autoriteiten hun langere termijn groeiplannen naar beneden aan het bijstellen zijn. Dat is natuurlijk geen toeval. De Chinese economie kent immers een paar serieus grote onevenwichtigheden (denk kredietbubbel en huizenbubbel) die ieder moment voor grote problemen kunnen gaan zorgen. Met die dikke minnen in aantocht is het verstandig om allerlei verwachtingen snel naar beneden bij te stellen.

-Grote vraag blijft wanneer de roze brillen oog gaan krijgen voor de alsmaar toenemende risico's op allerlei plaatsen in de wereld. Voorlopig is de stemming 100% kansen, 0% risico's en denkt men dat de begrippen hoop en realiteit synoniemen zijn. Lieve mensen, doe daar s.v.p. niet aan mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten